Raed Arafat: „Multă lume nu mai poartă mască în spaţii închise, riscăm să revenim la restricţii”

Raed Arafat nu exclude o întoarcere la situația dinainte de 1 august.

În timp ce o mare parte dintre români se află în concedii și par a fi uitat complet de pandemie și restricții, şeful DSU anunţă că situaţia poate deveni gravă dacă populaţia nu se vaccinează.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că trendul crescător privind infecţiile cu SARS-CoV-2 este de natură a îngrijora, el atrăgând atenţia asupra faptului că există date conform cărora tinerii sunt mai afectaţi de varianta Delta a virusului şi arătând că în România doi tineri fără comorbidităţi, dar nevaccinaţi, au decedat. „Ce ne face să fim mai îngrijoraţi este faptul că lumea nu s-a înghesuit la vaccinare decât la început, avem un procent important nevaccinat, chiar în pofida faptului că avem vaccin şi este gratuit şi poţi să-l accesezi oricând vrei şi chiar poţi să alegi ce vaccin vrei”, declară medicul.

Raed Arafat nu anunţă restricţii, dar atrage atenţia că se poate ajunge la ele zonal, dacă rata de incidenţă va creşte.

Raed Arafat: Doi tineri, nevaccinaţi, au decedat la Babeş, de Covid. Nu aveau 30 de ani

„Să spunem că nu ne îngrijorează, clar că nu spunem adevărul. Da. Când vezi că încep să crească, când ştii că varianta Delta are un comportament mult mai agresiv, să zicem, că se răspândeşte mult mai uşor, încă studiile nu sunt finalizate, dar se pare că are un efect mai serios la nivel de copii… Nu ştim încă care e procentul, care e impactul, dar ieri vorbeam cu un coleg din Statele Unite şi mi-a spus că în State sunt cam 500 de copii la Terapie Intensivă – bine, erau 50 de milioane de copii, mi-a spus din 50 de milioane nu e mult, dar e un lucru pe care nu l-au văzut până acum. În România avem doi tineri care au decedat la Spitalul Babeş şi îmi pare rău de ei, la 30 de ani au decedat de COVID, i-a anunţat Spitalul Babeş şi amândoi fără comorbidităţi, dar nevaccinaţi. Repet: arma o avem”, a declarat Raed Arafat, vineri seară, la Digi 24.