Raed Arafat, anunț important pentru populație! Ce le-a transmis șeful DSU românilor

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat noi măsuri împotriva caniculei, precum și pentru prevenirea incendiilor.
Raed Arafat a transmis că au fost emise un cod galben și un altul portocaliu valabile în mai multe județe din țară, în următoarele zile. Există riscul izbucnirii unor incendii de pădure.
Raed Arafat, anunț important pentru populație
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat că a fost convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a stabili unele măsuri pentru perioada următoare, măsuri care rămân valabile oricând meteorologii vor anunța cod galben, portocaliu sau roşu de caniculă.
Vor fi adaptate după modul în care codul apare în anumite zone. Deci, dacă este declarat în anumite judeţe, aceste măsuri se vor aplica pe toată durata verii şi durata în care apar astfel de situaţii, a declarat Raed Arafat.
Potrivit declarațiilor șefului DSU, urmează două intervale de cod pentru temperaturi înalte.
În perioada 21 iulie, ora 12,00 – 24 iulie, ora 21,00 va fi cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat în judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caransebeş, Hunedoara, Alba, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt.
Codul galben se va extinde în perioada respectivă şi va afecta mai multe judeţe, conform hărţii care a fost comunicată de ANM (…).
În situaţia în care ne aflăm şi într-o perioadă de secetă în unele zone, puţine ploi, vegetaţie uscată, riscul de apariţie a unor incendii, a unor incendii de pădure este foarte ridicat, a precizat șeful DSU.
În perioada 22 – 23 iulie, va fi valabil un cod portocaliu în zonele Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timişoara, o parte din judeţul Caransebeş, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.
Risc major de producere a incendiilor de vegetație
Șeful DSU a atras atenția asupra faptului că temperaturile extreme, canicula, ridică riscul producerii incendiilor de vegetație. Problema s-a extins la nivel mondial.
Potrivit CNN, milioane de oameni din întreaga Europă sunt afectați de canicula extremă, iar incendiile de vegetație au obligat mii de oameni să-și părăsească locuințele.
În Germania, Italia și Ungaria, meteorologii au prognozat temperaturi de 38 de grade Celsius. Incendii de amploare au fost semnalate în Grecia unde autoritățile au evacuat cel puțin 600 de persoane.
Și în Italia au avut loc incendii puternice. Potrivit presei din peninsulă, în Toscana incendiile au provocat explozia unor rezervoare de gaz, ceea ce a condus la evacuarea a numeroase persoane.