“Raed Arafat a exagerat!” Nu, n-o spunem, o spune Curtea Supremă. Judecătorii i-au anulat un ordin de pandemie
De vreo două luni, Raed Arafat Cel Omniprezent în pandemie este mai degrabă o prezență discretă. Apare tot mai rar, comunică tot așa.
Personaj principal în “Apocalipsa Covid”, Raed Arafat este acum mai mult absent. Dar a fost prezent (cu spiritul și numele) la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde judecătorii au anulat o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. O hotărâre pe care Arafat a pus semnătura.
Situația e așa: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat o hotărâre pe care CNSU a luat-o în februarie 2021 și prin care era actualizată lista ţărilor și zonelor cu risc epidemiologic. Hotărârea, care stabilea regulile de aplicare a carantinei în cazul persoanelor ce soseau în România, a ajuns la tribunal după ce a contestat-o avocata Elena Radu.
Avocata a dat în judecată CNSU şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de secretarul de stat Raed Arafat. Ea a cerut anularea art.15 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, scrie Agerpres.
Pe 11 februarie 2021, CNSU a adoptat hotărârea nr. 9 din acest an prin care se aproba lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituia măsura carantinei asupra persoanelor care soseau în România din acestea.
Ce spune hotărârea CNSU atacată la tribunal
Hotărârea CNSU stabilea şi regulile de aplicare a carantinei în cazul persoanelor care soseau din ţările/zonele/teritoriile din lista aprobată de Comitet.
Prin hotărârea 9/2021, la intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din ţările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat şi prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte, se instituie carantina la domiciliu sau la locaţia declarată pentru o perioadă de 10 zile.
Copiii cu vârsta mai mică sau egală de trei ani, care sosesc în ţară împreună cu persoanele respective, intră în carantină pentru o perioada similară şi sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR, preciza sursa citată.
Persoanele sosite din zonele menţionate care nu prezintă la intrarea în ţară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR vor intra în carantină la domiciliu sau la locaţia declarată pentru o perioadă de 14 zile.
Excepţie fac persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care au obligaţia să prezinte la intrarea în ţară un test RT-PCR negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte, şi intră în carantină la domiciliu sau la locaţia declarată pentru o perioadă de 14 zile.