Putin spune că e ”imposibil” pentru unele state europene ”să renunţe rapid” la petrolul rusesc

Vladimir Putin a declarat, marţi, că este ”imposibil” pentru unele state europene ”să renunţe rapid” la

rusesc, după cum propune Uniunea Europeană, din cauza ”ponderii deosebit de mari a hidrocarburilor ruseşti”.

Liderul rus a mai subliniat că Europa riscă să plătească pe termen lung ”cele mai ridicate preţuri la energie la nivel mondial”, în cazul în care renunţă la aprovizionarea cu energia livrată de Moscova, relatează Reuters.

Unele state europene nu vor putea renunța la petrolul rusesc
”Evident, unele state UE, unde bilanţul energetic al ponderii hidrocarburilor ruseşti este deosebit de

mare, nu vor putea face acest lucru mult timp de acum înainte, să renunţe la petrolul nostru ”,

a afirmat Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali guvernamentali şi din domeniul petrolului.

Putin a mai spus că sancţiunile impuse de Occident şi un posibil embargo asupra petrolului rusesc au dus la o creştere a preţului petrolului la nivel mondial.

El a subliniat că, renunţând la aprovizionarea cu energie din Rusia, Europa riscă să plătească pe termen lung cele mai ridicate preţuri la energie din lume, iar competitivitatea industriei europene va fi periclitată.

Sancţiunile occidentale au alimentat inflaţia în Europa
Rusia se confruntă cu o scădere a producţiei de petrol nemaiîntâlnită de la prăbuşirea Uniunii Sovietice din cauza sancţiunilor occidentale, care complică extrem de mult vânzarea petrolului rusesc

la nivel global.

” Există schimbări colosale pe piaţa petrolului şi a încheia afaceri după cum se proceda înainte, în conformitate cu vechiul model, pare puţin probabil ”, a spus Putin, adăugând că este important să se înfiinţeze un lanţ complet de la producător până la cumpărător.

El a promis că va aloca un ajutor de stat producătorilor autohtoni de petrol şi va facilita accesul la împrumuturi şi asigurări.