Putin: NATO a creat o amenințare inacceptabilă la granițele noastre.

Spectacolul pregătit de ruşi pentru a sărbători ziua Victoriei împotriva Germaniei hitleriste s-a

încheiat, luni, cu un foc de artificii la Moscova. În acelaşi timp, bombardamentele loveau neîncetat oraşe în Ucraina.

Dar evenimentul de luni, din Piaţa Roşie, a arătat că, după două luni și jumătate de război sângeros,

președintele Vladimir Putin pare mai degrabă resemnat cu ideea că singurul obiectiv realist al ofensivei este cucerirea completă a Donbasului.

Chiar și pentru mașinăria de propagandă a Kremlinului a fost imposibil să transforme eșecurile din Ucraina într-o izbândă.

Ministrul Apărării i-a dat onorul președintelui Putin, care a început mult-aşteptatul discurs de la care occidentalii aşteptau indicii despre intenţiile sale. Au lipsit însă anunţuri majore ori surprize.

Putin a reluat binecunoscutele sale teze conspiraţioniste. A descris Rusia drept victimă şi a dat vina pe Occident pentru războiul din Ucraina.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Degradarea morală a Occidentului reprezintă fundamentul falsificării cinice a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial și al rusofobiei galopante.

În decembrie, am propus un tratat cu garanții de securitate. Rusia a invitat Vestul la un dialog

onest, un compromis rezonabil și mutual avantajos. Dar a fost zadarnic. Țările NATO nu ne-au ascultat, ceea ce sugera că aveau cu totul alte planuri. Și asta s-a văzut. S-au pregătit deschis pentru o

operațiune punitivă în Donbas, să invadeze pământul nostru istoric din Crimeea. Blocul NATO a început

să-și consolideze forțele în vecinătatea noastră, creând deliberat o amenințare inacceptabilă la

granițele noastre. Totul arată că o confruntare cu naziștii sprijinți de Occident era inevitabilă.

Rusia a decis să contracareze preventiv această agresiune. Era singura decizie dreaptă posibilă!”

Din cancelariile occidentale, replicile au fost prompte si taioase.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Președintele Putin echivalează războiul său barbar împotriva Ucrainei cu lupta împotriva Național-Socialismului. Asta e pur și simplu o falsificare a istoriei. Sunt profund convins că Putin nu va câștiga războiul. Libertatea și securitatea vor avea câștig de cauză așa cum au triumfat împotriva violenței și a dictaturii, cu 77 de ani în urmă.”

Casa Albă: Putin a recunoscut că nu are nicio victorie de sărbătorit
Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării: „NATO, Marea Britanie ori Europa de Est nu plănuiau să

invadeze Rusia. Generalii ruși sunt complicii lui Putin, care au deturnat trecutul glorios al înaintașilor, care s-au jertfit pentru a zdrobi fascismul. Pentru ei și pentru Putin nu poate veni vreodată o zi a Victoriei, ci doar dezonoare și înfrângere certă în Ucraina.”

Propaganda din discursul lui Putin nu mai este o surpriză, susţin şi oficialii de la Casa Albă.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă: „Acum, partea bună este este că suntem cu toţii conștienți, reporterii din întreaga lume sunt conștienți, europenii sunt conștienți, americanii sunt conștienți de fabrica de dezinformare care par a fi reprezentată de președintele Putin și de Kremlin.”

Linda Thomas-Greenfield, ambasador SUA la ONU: „Președintele Putin a recunoscut că nu are nicio victorie de sărbătorit. Eforturile sale în Ucraina nu au avut succes. Nu a reuşit să meargă în Ucraina și să-i îngenuncheze pe ucraineni în câteva zile, să-i facă să se predea. A renunțat la cucerirea Kievului și a trecut la reevaluarea poziţiei în Ucraina.”