Probabil ai observat si tu ca exista anumite persoane care au o cicatrice rotunda in partea de sus a bratelor. Probabil o ai si tu.
Probabil o ai si tu. Insa stii care este adevarata sa semnificatie?
Aceasta cicatrice a fost provocata de vaccinul impotriva varicelei, in special la persoanele care au fost vaccinate inainte de Revolutie.
Medicii foloseau un virus viu Vaccinia pentru a declansa un raspuns imunitar care protejeaza impotriva virusului care cauzeaza varicela, scrie girly.ro.
Se folosea un ac bifurcat ce era introdus in solutia de Vaccinia iar bratul era intepat de mai multe ori. De fiecare data cand acul intepa pielea, o cantitate mica de vaccin era depozitata, formandu-se pustule.
Aparea o crusta care se vindeca in cateva saptamani, lasand o cicatrice in urma.
Din sapte vaccinuri cate producea Institutul Cantacuzino inainte de 1990, in doi-trei ani ar putea fi reluata productia doar pentru doua
Institutul Cantacuzino a produs inainte de 1990 sapte vaccinuri, insa daca se va relua productia in doi – trei ani, unitatea ar putea fabrica doar doua, si anume vaccinul BCG (antituberculos) si vaccinul Gripal,
a declarat pentru News.ro profesorul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie. El a adaugat ca, eventual mai tarziu, institutul ar mai putea produce vaccinurile Difteric si Tetanic, potrivit news.ro.
Potrivit lui Rafila, vaccinul variolic a fost produs pana in 1979 cand, gratie vaccinarii, boala a fost eradicata, asa incat s-a oprit si fabricarea lui, in timp ce vaccinul difterotetanic pertusis (DTP)
era facut pentru doua dintre componentele celulare, respectiv diftero si pertusis la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, iar componenta tetanica in laboratoarele din Iasi.
Alte vaccinuri realizate la Institutul Cantacuzino din programul national de imunizare erau vaccinul rujeolic simplu, vaccinul polio, care se facea pe culturi celulare din rinichi de maimuta adusa din Indonezeia si care a fost opera profesorului Andrei Combiescu, precum si vaccinul BCG (antituberculos), a precizat Rafila.
De asemenea, din jurul anilor ’80, a inceput productia de vaccin gripal, pentru realizarea caruia doi medici – doctorul Niculescu si Ligia Grecescu – s-au pregatit in Anglia, a explicat presedintele Societatii Romane de Microbiologie.