Primele semne ale infectării cu tulpina Omicron. Adrian Streinu-Cercel:

Durerile în gât şi faringitele par să fie primele semne ale infectării cu tulpina Omicron, afirmă medicul Adrian Streinu-Cercel.

Acesta precizează că majoritatea formelor dezvoltate după infectarea cu Omicron sunt asimptomatice sau uşor simptomatice,

doar 5% dintre cei afectaţi dezvoltând forme care să necesite terapie intensivă.

Primele semne ale infectării cu tulpina Omicron sunt durerile în gât asemănătoare anginei sau faringitei, spune profesorul Streinu-Cercel. Un procent foarte mic de pacienţi infectaţi cu tulpina sud-africană ajung să dezvolte forme severe.

„La nivelul studenților, cei care s-au infectat cu această tulpină Omicron s-au plâns de dureri în gât, ca şi cum ar face o angină sau o faringită, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au dus la doctor. Majoritatea formelor care sunt date de aceste infecții cu SARS-CoV-2 sunt forme asimptomatice sau ușor simptomatice. Si un procent de 5% poate ajunge să fie un procent de boală severă respectiv critică care să ajungă la terapie intensivă”, a spus prof. Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.

Ce mai avem de făcut? Să purtăm masca şi în interior şi în exterior. Nu cred că trebuie să mai mergem cu măsuri din acelea că dacă sunt cinci oameni în cameră stam fără mască dacă sunt şase stăm cu mască.

Trebuie să ne spălăm cu apă şi săpun pentru că ne decontaminează particulele infectante de pe mâini. 94% din toate particulele care conţin acizi nucleici din oceane sunt reprezentate de particule virale. Ca să știm despre ce vorbim. Şi asta a fost cu multe milioane de ani înaintea nostă pe Terra. Deci știu foarte bine ce au de făcut pe acest pământ”, a spus profesorul Adrian Streinu-Cercel, adăugând că atât persoanele vaccinate, cât şi cele nevaccinate prezintă același risc de a se infecta, deosebirea fiind aceea că o persoană vaccinată nu va dezvolta o formă severă.