Președintele Zelenski acuză Rusia de noi crime de război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia de noi crime de război. Liderul de la Kiev spune că bombardarea vineri a unei închisori în care au fost uciși peste 50 de deținuți de război ucraineni a fost un act „deliberat” al Rusiei.
Atacul asupra închisorii Olenivka, unde se aflau prizonieri de război ucraineni, pe teritoriul separatist din estul Ucrainei, este „o crimă de război deliberată a Rusiei, o crimă deliberată în masă”, a declarat şeful statului ucrainean.
Acest „atac al ocupanţilor” s-a soldat cu peste 50 de morţi”, a adăugat Zelenski.
Anterior, armata rusă raportase 40 de morţi şi 75 de răniţi, în timp ce autorităţile separatiste pro-ruse din regiunea Doneţk au anunţat până la 53 de morţi.
Zelenski:
„Fiecare ocupant care abuzează ucrainenii, care torturează și ucide, ar trebui să știe că va exista pedeapsă pentru asta. Dacă unii dintre ucigașii ruși speră că nu vor fi aduși în fața justiției, că se vor ascunde undeva, se înșeală. Geografia, timpul, granițele, zidurile nu vor opri o justă răzbunare”, a explicat Zelenski.
Președintele Ucrainei s-a arătat îngrijorat de soarta foștilor luptători de la uzina Azovstal care au ajuns prizonieri de război.
„Când apărătorii lui Azovstal au părăsit uzina, ONU și Comitetul Internațional al Crucii Roșii au acționat ca garanți ai vieții și sănătății soldaților noștri. Forțele Armate ale Ucrainei, Serviciul de Securitate,
Direcția Principală de Informații și reprezentantul Radei Supreme a Ucrainei au emis o declarație comună adresandu-se ONU și Crucii Roșii în calitatede garanți ai acelor acorduri privind apărătorii Azovstal. Sustin aceasta afirmatie.
Acum garanții trebuie să reacționeze. Ei trebuie să protejeze viețile a sute de prizonieri de război ucraineni”, a adăugat liderul de la Kiev.
Zelenski spune că trebuie să existe o recunoaștere legală clară a Rusiei ca stat sponsor al terorismului.
„Fac un apel în special la Statele Unite ale Americii – este nevoie de o soluție, necesară acum. Rusia a demonstrat prin numeroase atacuri teroriste că este cea mai mare sursă de terorism din lume astăzi. Este un fapt.
Diplomații ucraineni au adus informațiile despre atacul rusesc asupra Olenivka la cel mai înalt nivel internațional.
Consiliul de Securitate al ONU a fost informat. Toți participanții la relațiile internaționale vor ști ce s-a întâmplat cu adevărat. Rusia nu va putea minți pe nimeni”, a precizat Zelenski.
Rusia folosește tactica „lovește și acuză-i pe ceilalți”
Forțele separatiste pro-Moscova au acuzat forţele ucrainene de acest atac sângeros și au invocat rachetele de distanță medie primite de la americani.
Ministerul Apărării rus a declarat într-un comunicat că tirurile unui sistem de artilerie Himars, furnizat Ucrainei de Statele Unite, au lovit închisoarea Olenivka (Elenovka, în rusă), situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Doneţk, capitala separatiştilor din regiunea cu acelaşi nume.