Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua SRI: ,,Vă revine responsabilitatea de a asigura securitatea cibernetică şi de a apăra interesele economice”

Cu ocazia Zilei Serviciului Român de Informații, Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă au transmis un mesaj. În ansamblul sistemului național de securitate, rolul SRI este unul esențial.

Cu prilejul Zilei Serviciului Român de Informații, Președintele Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă au transmis un mesaj.

„Ziua Serviciului Român de Informații ne oferă prilejul de a sublinia rolul esențial al acestei instituții în protejarea

valorilor democratice și promovarea intereselor naționale ale României și ale aliaților săi, în realizarea securității

naționale, în asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor și apărarea statului de drept.

Reputația de care vă bucurați astăzi în rândul partenerilor, colaboratorilor și beneficiarilor este rezultatul unui

management eficient și al profesionalismului celor care lucrează în cadrul Serviciului Român de Informații”, a declara
t Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre pandemia de coronavirus
Acesta a precizat că „cei care lucrați în cadrul SRI ați obținut rezultate remarcabile și ați reușit să gestionați situații noi și foarte complexe generate de pandemie”.

Citeste si: Nicolae Ciucă: ”141 de state au votat pentru rezoluția de condamnare a agresiunii ruse și doar 5 au votat împotrivă!”

„Pandemia de COVID-19 a schimbat pentru multe instituții din țara noastră ordinea priorităților și a direcțiilor de

acțiune, impunând, totodată, un ritm de reacție mai alert. În acest context dificil, Serviciul Român de Informații și

-a îndeplinit rolul constituțional și legal la înalte niveluri de performanț

Mai mult, dumneavoastră, cei care lucrați în cadrul SRI, ați obținut rezultate remarcabile și ați reușit să gestionați

situații noi și foarte complexe generate de pandemie. Contribuțiile aduse s-au dovedit foarte importante pentru obiectivul

statului român de a proteja și salva cât mai multe vieți, limitând, pe cât posibil, răspândirea acestei boli necruțătoare”, a declarat șeful statului.

Klaus Iohannis a făcut referire și la războiul din Ucraina
„Agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei ne obligă să ne concentrăm eforturile asupra noii crize din vecinătatea noastră și, în mod evident, asupra diminuării riscurilor la adresa securității naționale generate de aceasta.

Citeste si: GALERIE FOTO. Klaus Iohannis, întâlnire față în față cu Joe Biden la Bruxelles

Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a contribui, potrivit competențelor legale, la eforturile de asigurare a

securității cibernetice a României, precum și la apărarea intereselor economice, urmărind cu prioritate, în actualul

context, posibilele riscuri la adresa securității energetice și a celei alimentare. La acestea se adaugă fenomenul

migrației ilegale, terorismul internațional, dar și fenomenele generate de amenințările de mediu”, a declarat Președintele Klaus Iohannis.

Concluzia Președintelui este că rolul Serviciului Român de Informații este unul esențial în ansamblul sistemului de securitate. În conformitate, va trebui să acționeze preventiv și eficient într-un mediu de securitate din ce în ce mai impredictibil pentru a îndeplini cu succes misiunile.

Contextul actual de securitate implică „extinderea preventivă şi graduală”

Serviciul Român de Informaţii, ca parte a Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, şi-a

consolidat misiunea de pilon al siguranţei naţionale prin profesionalism şi capacitatea permanentă de modernizare şi adaptare, a declarat premierul Nicolae Ciucă într-un mesaj cu prilejul împlinirii a 32 de ani de la înfiinţarea SRI.

Ciucă a evidențiat faptul că situaţia complexă generată de agresiunea militară rusă din Ucraina, suprapusă gestionării

pandemiei COVID-19, aduce în atenţie noi provocări. De asemenea, contextul actual de securitate implică „extinderea preventivă şi graduală” a umbrelei de securitate şi protecţie a cetăţenilor români, prin acţiuni coordonate ale instituţiilor.

„Garantarea siguranţei cetăţeanului are o înţelegere extinsă în acest context şi necesită soluţii care să ofere securitate şi protecţie în plan social, economic, dar şi în ceea ce priveşte spaţiul cibernetic şi informaţional. Prin programul de guvernare, ne-am asumat ca în centrul proiectelor şi acţiunilor noastre să fie cetăţeanul, iar acest obiectiv este imperativ să se reflecte în toate domeniile de activitate.

Aşteptările şi preocupările fireşti ale oamenilor trebuie să se regăsească în acţiunile statului român şi să primească răspuns adecvat”, a afirmat Ciucă.

La final, Nicolae Ciucă a adresat felicitări Serviciului Român de Informaţii pentru dedicare şi profesionalism. „Doresc mult succes misiunilor de asigurare a securităţii cetăţenilor şi statului român! La mulţi ani, SRI!”, a mai transmis Ciucă.