Președintele Croației amenință cu veto intrarea Finlandei și Suediei în NATO

Președintele croat Zoran Milanović a anunțat că va bloca, dacă va fi posibil, admiterea Suediei și

Finlandei la NATO în timpul summitului de la Madrid, întărindu-și opoziția fermă față de aderarea celor două țări nordice.

Croația este membră NATO din anul 2009.

„În calitate de șef de stat reprezentând Croația la summitul NATO, voi contesta includerea Suediei și

Finalndei, dacă summitul se va desfășura la acest nivel”, le-a declarat Milanović reporterilor, potrivit Rador.

Totuşi, nu este clar dacă Milanović va fi consultat în această chestiune și a recunoscut că nu este sigur că îl poate convinge pe ambasadorul croat în funcţie, Mario Nobilo.

Șeful statului croat a dat însă asigurări că va face tot posibilul pentru a împiedica susținerea de

către țara sa a intrării celor două state în NATO, adăugând că „voi vâna sufletele păcătoase ale fiecărui deputat care votează precum diavolul”.

Președintele Croației, acuzat că s-a aliniat cu Kremlinul în plină ofensivă militară asupra Ucrainei

Prim-ministrul Andrej Plenkovic, care deține ponderea executivă în Croația, l-a acuzat pe Milanović că

s-a aliniat cu Kremlinul în plină ofensivă militară asupra Ucrainei și a declarat că „poziția împotriva extinderii NATO este pro-rusă” și „este o catastrofă, foarte dăunătoare Croației”.

Este de aşteptat ca Parlamentul croat, al cărui partid conservator de guvernământ HDZ are doar o mică majoritate, să susțină moțiunea Suediei și Finlandei.

Singurul obstacol ar putea fi dreptul de veto al președintelui însuși la summit. Conform Constituției croate, președintele este comandantul suprem al armatei croate și are un cuvânt de spus în politica

externă. În timp ce prim-ministrul Andrej Plenković reprezintă în mod regulat Croația la summiturile UE, președintele Milanović poate și a reprezentat Croația în astfel de ocazii.

Extinderea NATO spre est, o „aventură foarte periculoasă”
Discursul președintelui croat, care consideră că extinderea NATO spre est este o „aventură foarte periculoasă”, este bine primit de populație.

Milanovic consideră că, având în vedere că există mai multe țări în zonă care se află într-o „situație teribilă”, de exemplu Bulgaria și România nu pot intra în spațiul Schengen, Macedonia de Nord și

Albania nu pot începe negocierile pentru intrarea în Uniunea Europeană, iar Kosovo nu poate fi recunoscut, „nu se poate ca Finlanda să se alăture NATO peste noapte”.

În acest sens, el a subliniat că Zagrebul doar cere capitalelor Helsinki și Stockholm „să spună americanilor să rezolve asta”, potrivit Hotnews.

„Pentru mine, este o chestiune de interes național vital al statului, națiunii și poporului croat ca Bosnia și Herțegovina să fie un stat funcțional”, a mai spus Milanovic.