Premierul României, alertă pentru toată țara! Seceta face ravagii, iar apa potabilă trebuie consumată responsabil

În ultima perioadă, vremea a luat-o complet razna. Temperaturile caniculare au lovit majoritatea regiunilor din țară, dar la fel de periculoase sunt și inundațiile. Premierul avertizează că România este în pericol din cauza secetei, iar apa potabilă ar trebui consumată cu responsabilitate.

Fenomenele extreme au distrus tot

Premierul țării, Nicolae Ciucă, a făcut un anunț important, in contextul căldurilor din ultima perioadă. Chiar dacă au avut loc ploi puternice, care au provocat inundații grave și au făcut ravagii, tot seceta rămâne cea mai mare problemă actuală.

“Am avut o discuție cu ministrul Mediului și cu ministrul de Interne privind analiza acestor fenomene. Nu vorbim doar de ploile abundente care au generat inundaţii la nivel local, ci discutăm despre efectele secetei”, a transmis premierul.

Ministrul susține că fenomenele  extreme din ultima perioadă au provocat multe probleme si o țară întreaga a fost afectată de acestea. Ciucă a precizat că a avut discuţii cu miniştrii Mediului şi de Interne în ceea ce priveşte analiza acestor fenomene.

Seceta face ravagii

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că o mare parte din țară este afectă de secetă în diferite stadii. Oficialul a explicat că rezervele de apă sunt controlate continuu, dar le cere romanilor să fie responsabili, să consume apa potabilă cu atenție, pentru că fenomenele extreme vor continua și în Iulie și temperaturile nu vor scădea prea curând.

“În ceea ce priveşte rezervele strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare cu importanţă strategică sunt la un grad de umplere de 68%; putem asigura rezerva strategică de apă, dar, în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaş de precipitaţii. Sunt deja bazine unde sunt râuri secate şi sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită îşi arată efectele”, a adăugat ministrul Mediului.

Ministrul a atras atenția asupra faptului că multe bazine hidrografice și râuri sunt deja secate și situația aceasta va persista de acum inainte. Și premierul a făcut un apel la consum responsabil al apei în această perioadă și spune că românii trebuie să fie conștienți de faptele lor.