Premierul Nicolae Ciucă l-a demis aproape de miezul nopţii pe cel care „mănâncă PNRR pe pâine”

Septimiu-Rareș Szabo, consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, dar cu apropieri USR, a fost demis marţi seară.

Premierul Nicolae Ciucă a semnat, marți, decizia prin care încetează calitatea de consilier onorific acordată lui

Septimiu-Rareș Szabo. Szabo a fost adus în guvern de fostul partid de guvernământ USR, pentru a se ocupa de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Are o experienţă de top pe instrumente financiare, mănâncă PNRR pe pâine şi mai vine cu un atu – vorbeşte fluent ‘comiseza’, adică limba tehnică a oficialilor de la Comisie. Este pentru prima dată când un expert român ca el vine prin transfer de la Bruxelles să lucreze pentru un minister din România”, era prezentarea pe care i-o făcea lui Szabo fostul ministru Cristian Ghinea.

Septimiu Szabo este economist la Comisia Europeană, poziţie pe care o ocupă din ianuarie 2018. El şi-a început cariera la Burger King, în Statele Unite în 2007, pe o poziţie de casier. Ulterior a lucrat succesiv la Clydebank, EFTA şi Guvernul României. El şi-a luat titlul de doctor în economie de la ASE în 2017.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, pe de altă parte, că „guvernarea merge bine”, iar coaliţia funcţionează aşa cum se aştepta să fie, şi anume ca un compromis. Întrebat cum apreciază viteza cu care se fac reformele în România, fostul premier a răspuns că viteza este dată de jaloanele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.”Guvernarea până acum merge bine şi ăsta este actul de guvernare. Acum, mai sunt postări care au pe final câteva ironii care nu ar trebui să fie (referindu-se la postarea de marţi, de pe Facebook, a preşedintelui PSD Marcel Ciolacu – n.r.), dar în rest acest compromis care a fost făcut pentru a crea o stabilitate într-un moment dificil pentru România şi a avea o majoritate în Parlamentul României deocamdată funcţionează”, a afirmat Florin Cîţu, marţi seară, la TVR.

El a susţinut că actuala coaliţie este „exact cum se aştepta să fie, un compromis”. „Pentru mine este foarte important să nu distrugem un echilibru care a fost câştigat foarte greu în ultimii ani de zile pentru economie, pentru că toţi vom avea de tras după aceea în viitor. Orice derapaj va fi sancţionat şi public de Partidul Naţional Liberal, dar şi în coaliţie”, a adăugat Cîţu.

El a susţinut că PNL se află în Guvern pentru a se asigura că principiile liberale nu vor fi „înăbuşite” atunci când se iau decizii legate de economie.

„Da, este un compromis şi e adevărat, nu mai suntem în paradigma pe care am avut-o eu la guvernare în care prioritatea o reprezentau investiţiile. Şi este un compromis la guvernare, dar nu va face Partidul Naţional Liberal compromisul. Compromisul îl vedem, îl înţelegem, dar noi suntem aici să ne asigurăm că în continuare investiţiile nu vor fi sacrificate pentru alte măsuri”, a spus Florin Cîţu.