Pregătiri intense de război în România

NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziționat în România, a declarat Klaus Iohannis, înaintea participării la

Summitul NATO de la Bruxelles.

„Deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România. E acel grup pentru care Franța va fi națiune cadru.

Urmează negocieri să vedem cine mai trimite trupe în acest grup de lucru. Sunt bucuros că s-a decis atât de repede”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a spus că se va discuta despre securitatea pe Flancul Estic şi despre nevoia de consolidare a acestuia.

„Voi spune importanţa unităţii, a sprijinului pentru Ucraina, pentru refugiaţi şi voi invita aliaţii să participe cu

ajutoare, în cadrul hub-ului organizat de ţara noastră. Voi prezenta astăzi îngrijorările noastre privind securitatea

Republicii Moldova. Voi insista că flancul estic al NATO trebuie consolidat mai bine. Avem tot felul de formate, trebuie

să fim conștienți de unde vine agresiunea. Agresiunea e Rusia, noi trebuie să construim o apărare solidă pe flancul estic.

E nevoie în continuare de consolidare. Acestea sunt elementele pe care le voi prezenta astăzi”, a mai spus președintele.

Întrebări

Cum va lucra România la securitatea proprie, în plus față de ce face NATO?

Iohannis: Securitatea începe de acasă. Se lucrează la un plan îmbunătățit de dotare. Ne dorim să avem aliații lângă noi.

Ne dorim să avem apărarea noastră solidă. Dacă vorbim de apărare, aș mai face o remarcă importantă. Românii sunt

îngrijorați. Le spun că nu trebuie să se teamă, facem parte din cea mai mare alianță care a existat vreodată. România nu este în pericol. Românii sunt în siguranță.

Unde va fi poziționat grupul de lucru?

Iohannis: Când vor fi toate detaliile stabilite vom comunica. Consilidarea flancului estic se face poziționând forțe armate. Dacă urmărim războiul din Ucraina vedem că e nevoie de armament modern, avem nevoie de apărarea anti-rachetă. Lucrurile nu mai sunt așa simple, cu un camion și un tanc nu se pot rezolva prea multe. E nevoie de echipament performant, care e și foarte scump.