Prefectul Capitalei anunță un scenariu pentru 1 iunie: fără mască pentru persoanele vaccinate

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat miercuri seară că autoritățile se gândesc la un nou scenariu care să fie pus în practică de la 1 iunie: fără mască pentru persoanele vaccinate în anumite condiții.

Fără mască pentru persoanele vaccinate. Alin Stoica, Prefectul Capitalei, a precizat, la Digi 24, că se poate spera la acest scenariu care se discută în Comitetul Interministerial și care se pot aplica până la 1 iunie.

Fără mască pentru persoanele vaccinate. Ce spune Prefectul Capitalei
”Sunt diverse scenarii care se discută în comitetul interministerial și care se pot aplica până la 1 iunie. Unul dintre ele este acela ca persoanele vaccinate să nu mai fie obligate să poarte masca de protecție atunci când se întâlnesc în spații închise, cum ar fi biroul”, a precizat acesta.
Când nu este obligatorie masca acum
El a făcut și câteva precizări legate de situațiile în care masca nu este obligatorie în prezent. De exemplu, nu suntem obligați să purtăm mască atunci când facem efort intens la sală sau când alergăm în parc.

În spațiile comune sau când mergem cu bicicleta, masca rămâne obligatorie. De asemenea, este obligatorie pentru toate persoanele în spațiile deschise. Autoritățile nu au un scenariu pentru când pot merge la piscină oamenii obișnuiți. În acest moment, bazinele de înot sunt deschise doar profesioniștilor.
Noi relaxări în București de mâine
Bucureștiul a intrat în scenariul verde începând de marți, când rata de infectare a ajuns la 1,49 la mia de locuitori, iar trendul s-a menținut și miercuri, ajungând la 1,42 la mia de locuitori. În aceste condiții, joi se va reuni Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU), care va decide o serie de măsuri de relaxare, a mai precizat prefectul.

Astfel, sălile de spectacol și restaurantele pot funcționa la 50% din capacitate. Dacă rata va scădea sub 1 la mie toți copii vor putea merge la școală, iar spectacolele în aer liber ar putea fi permise cu maximum 300 de spectatori.

Circulația persoanelor în afara locuinței rămâne interzisă între orele 22.00 – 5.00, iar magazinele sunt deschise între orele 5.00 – 21.00.

Masca este obligatorie pentru toate persoanele până când autoritățile vor aproba un alt scenariu.