Prăjitură cu smântână și budincă – un desert suculent, moale și cremos
Am gustat prima dată prăjitura cu smântână și budincă anul trecut, la ziua cumnatei mele. Mi-a plăcut atât de mult încât am vrut să mai iau o porție, dar mi-a fost rușine de ceilalți invitați. I-am cerut rețeta cumnatei mele și mi-am făcut o tavă întreagă doar pentru mine.
Ingrediente pentru blat:
- 5 ouă, 250 gr zahăr
- 1 plic zahăr vanilat, 100 ml ulei
- 100 ml apă fierbinte
- 250 gr făină, 1 plic praf de copt
- 2 linguri cacao
Ingrediente pentru umplutură:
- 2 plicuri budincă de ciocolată
- 6 linguri zahăr
- 1 litru lapte
În plus:
- 720 gr smântână 20% grăsime
- 5 linguri zahăr
- 4 plicuri zahăr vanilat
Mod de preparare:
Amestecăm praful de budincă cu zahărul și 150 ml lapte. Punem restul de lapte la fiert, într-o cratiță, iar când începe să fiarbă adăugăm budinca și amestecăm. Gătim o budincă groasă, pe care o luăm apoi de pe foc, o acoperim cu folie alimentară, pentru a nu prinde crustă și o lăsăm deoparte până pregătim aluatul.
Pentru a pregăti aluatul, batem ouăle cu zahărul și zahărul vanilat. Adăugăm apoi uleiul și apa fierbinte și amestecăm puțin cu un mixer. Adăugăm apoi făina amestecată cu praful de copt și amestecăm până se combină ingredientele, nu mai mult.Presărăm făină pe o tavă de copt cu dimensiuni de 20 x 35 cm. Turnăm jumătate din amestecul pregătit în tavă. În cealaltă jumătate de aluat adăugăm cacao și amestecăm.
Folosind o lingură, punem aluatul cu cacao peste aluatul simplu, astfel încât să obținem niște pete. Îndepărtăm folia alimentară de pe budincă și o amestecă ușor cu un mixer. Cu o lingură, punem budinca în aceleași locuri în care am pus aluatul de cacao. Dacă mai rămâne budincă, mai completăm în locurile în care am adăugat deja.Băgăm tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru aproximativ 50 de minute. Cât timp prăjitura se coace, pregătim toppingul.Folosind un mixer, amestecăm smântâna cu zahărul și zahărul vanilat. Punem toppingul peste prăjitura fierbinte, apoi o lăsăm să se răcească până ajunge la temperatura camerei.Punem prăjitura în frigider pentru cel puțin 3-4 ore, după care o putem tăia și servi. Poftă bună!