Pompa De Căldură
De la soba cu lemne a bunicii până la sofisticatele pompe de căldură, soluțiile alese de români pentru încălzirea casei diferă în funcție de bugetul și nevoia de confort a fiecăruia.
O investiție inițiala ieftină înseamnă facturi mai mari în viitor.
De exemplu, costurile totale ale achiziționării şi instalării unei centrale pe gaze pot ajunge şi la 9.000 de lei. Astfel, costul unei centrale termice este de minimum 2.000 lei dar poate ajunge şi la 2.700 lei, iar preţul mediu pentru achiziţionarea şi instalarea unui sistem complet, care cuprinde radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj şi costuri debranşare, variază între 5.500 şi 7.000 lei. Acesta diferă în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare al instalaţiei respective. Dar, după o investiție consistentă, factura pentru o suprafaţă de 100 mp, la o casă cu o izolaţie termică bună este de circa 600 – 700 lei pe lună.
De curand in România isi face treptat apariția pe piata pompele de căldură. Acestea sunt în străinătate o modalitate eficienta de încălzire a locuințelor. Foarte cunoscute în alte țări, încurajate de stat și subvenționate, pompele de căldura sunt în România, încă o necunoscuta pentru multi dintre noi.
Ce este o pompă de căldură?
Frigiderul functioneaza ca o pompa de căldura in regim de răcire, extrage căldura din interiorul frigiderului si o transfera aerului din încăperea in care este instalat. Cand funcționează pe încălzire, pompa de caldura se comporta exact invers, extrage căldura din sursa de căldura (pământ, apa sau aer) si o transfera in interiorul casei.