Ploi și vijelii în România! Harta cod galben și cod portocaliu, anunțul directorului ANM

 Avertizare meteo de ploi și vijelii în România.
După caniculă, vremea se schimbă radical. Ne aflăm sub cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate.
Iată ce a anunțat directorul Administrației Naționale de Meteorologie.
Ploi și vijelii în România
Meteorologii au emis două avertizări, una tip cod galben și cealaltă tip cod portocaliu care vizează cea mai mare parte din țară.
Codul portocaliu este valabil pe 28 iulie, în intervalul orar 14.00- 23.00 și vizează cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică accentuată.
În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp.
Codul galben este valabil joi, vineri 28 iulie – 29 iulie, în intervalul 10.00 – 06.00.
Ploi și vijelii în România! Harta cod galben și cod portocaliu, anunțul directorului ANM
Potrivit specialiștilor ANM, în intervalul menționat, în Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, sudul și estul Transilvaniei și nordul Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. Local cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.
De la ora 3:00 până mâine seară la ora 22:00 vizează nordul Olteniei, Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură, acolo unde fenomenele de instabilitate atmosferică vor fi caracterizate prin perioade cu
averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii puternice, viteze la rafală de peste 80…90 de km pe oră și cantități de apă care pot depăși 25 de litri pe metru pătrat, pe arii restrânse 40…60 de litri pe metru pătrat, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.
Atenționare meteorologică de disconfort termic accentuat
ANM a emis o avertizare meteo de disconfort termic ridicat și val de căldură, valabil pentru zilele de 28 și 29 iulie 2022.
În intervalul menționat valul de căldură se va menține în vestul și local în sudul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, îndeosebi în după-amiaza zilei de vineri (29 iulie). În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.
Sâmbătă, 30 iulie, disconfortul termic va fi ridicat în majoritatea regiunilor, local va fi caniculă, iar din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului.