Palatele părăsite din Țara Oașului, scoase la vânzare la prețuri uriașe, ajunse atracții turistice: “Seamănă cu Sagrada Familia”

Țara Oașului din județul Satu Mare a devenit celebră pentru casele impunătoare de aici. Majoritatea sunt construite de către români plecați în afară. Însă mulți au ajuns acum să se întoarcă mult prea rar în țară. Așa se face că multe dintre adevăratele palate părăsite au ajuns acum să fie scoase la vânzare. Însă după ce se află prețul lor, cei interesați rămân doar cu privitul. Așa se face că palatele părăsite din Țara Oașului rămân doar atracții turistice.

La cei 70 de ani, Ana locuiește într-o anexă a casei copiilor, plecați cu munca la Paris. Atât cât o țin puterile, femeia are grijă de locuința măiastră, cu parter și trei etaje.

Copiii Anei se întorc acasă în România de cel mult două ori pe an. Așa se întâmplă cu mulții dintre cei din Țara Oașului, desprinși de ani buni de satele natale. Unii chiar s-au stabilit definitiv peste hotare.

Și dacă bătrânii care au avut grijă de frumoasele case nu mai sunt pe această lume, cei mai mulți proprietari și-au scos la vânzare “palatele”. Casele au și nouă camera, așadar prețurile sunt în consecință. O astfel de casă ajunge să coste între 100 – 300 de mii de euro, cele mai scumpe având chiar și piscină.

“Rămân casele goale și părăsite, nu avem ce face”, spune cu amărăciune Ana, o localnică din Țara Oașului.

Palatele părăsite din Țara Oașului, scoase la vânzare la prețuri uriașe, ajunse atracții turistice: “Seamănă cu Sagrada Familia”
Însă palatele parasite din Țara Oașului sunt acum adevărate atracții turistice. Cu statui și coloane, multe dintre case îi uimesc chiar și pe străinii care ajung în zonă.

“Asta seamănă cu Sagrada Familia. Nu este exploatat potențialul turistic. Lipsește creativitatea”, spune Marc Murillor, un turist din Barcelona, pentru Știrile Pro Tv.

“Nu mai există în România. Nu găsești două case la fel. E trist că nu sunt locuite.”, spune, la rândul său, Sorin, turist din Arad

Însă în ultima vreme, se pare că localnicii n-au mai contruit așa intens în zonă.