Oligarh rus, mesaj dur pentru Vladimir Putin: „Rusia, ca țară, nu mai există”

Războiul pornit de Rusia în Ucraina este criticat la nivel internațional, însă chiar și unii dintre oligarhii ruși și-au

exprimat dezaprobarea față de ce se întâmplă.

Oleg Tinkov, fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia, are 54 de ani. El a denunțat duminică regimul condus

de Vladimir Putin. Oligarhul a spus că regimul rus a ajuns la un nivel catastrofal, în cadrul unui interviu acordat pentru New York Times.

În interviu, el a spus: „Mi-am dat seama că Rusia, ca țară, nu mai există. (…) Am crezut că regimul lui Putin este rău.

Dar, desigur, habar n-aveam că va ajunge la un nivel atât de catastrofal”. Totodată, miliardarul a zis că Putin va rămâne probabil la putere mult timp.

Oligarhul Oleg Tinkov a ales să nu își dezvăluie locația, din motive de securitate. El a povestit că, deși nimeni de la

Kremlin nu l-a contactat direct, el a auzit de la prietenii săi care au legături cu serviciile de securitate că s-ar putea afla în pericol fizic, deși nu este sigur ce înseamnă acest lucru.

„Mi-au spus: «Decizia în privința ta a fost luată»”, a explicat Tinkov, care a recunoscut că a simțit și presiune asupra companiei lui. „Dacă asta înseamnă că, pe lângă toate celelalte, mă vor ucide, nu știu. Nu exclud”.

Totodată, el a relatat că mai mulți dintre cunoscuții săi care se află în elita de afaceri și elita guvernamentală a Rusiei i-au spus în privat că îi împărtășesc opinia, dar că „tuturor le este frică”.

Acest interviu nu reprezintă prima ocazie în care Tinkov și-a exprimat dezaprobarea cu privire la războiul „nebunesc” purtat de Moscova în Ucraina. Pe Instagram, el a scris că 90% dintre ruși ar fi împotriva războiului. Mai mult, el a numit forțele armate ale Rusiei o „armată de rahat”.

Miliardarul și-a construit averea într-o varietate de industrii înainte de a fonda Tinkoff Bank în anul 2007. Deși s-a pronunțat din luna februarie împotriva războiului pornit de Rusia, el se află pe lista oligarhilor ruși sancționați de Occident.