Obligatoriu în România. Două milioane de români riscă amenzi!

Două milioane de români care s-au autorecenzat riscă amenzi mari. Recensământul este în plină desfășurare, iar prima etapă – autorecenzarea- s-a încheiat pe 27 mai. Acum autoritățile au anunțat că din cele 11 milioane de chestionare completate în etapa de auto-recenzare, aproximativ două milioane au fost invalidate.

Probleme la recensământ 2022

Chestionarele completate de aproximativ 2 milioane de români în etapa de autorecenzare nu sunt valide, iar aceste persoane riscă amenzi. Principalul motiv pentru care chestionarele au fost invalidate este că nu au fost completate corect. Mulți dintre românii care s-au autorecenzat nu au completat toate câmpurile chestionarului.

Aceste persoane nu știu că nu le-au fost validate chestionarele, iar acum urmează să fie vizitați de către recenzori, la domiciliu. În cazul în care nu vor primi recenzorii acasă, ei riscă amenzi din partea autorităților.

Cei care s-au autorecenzat pot verifica pe site-ul recensamantromania.ro la secțiunea verificarea autorecenzării după 7 zile, introducând CNP-ul. În cazul în care chestionarul a fost completat corect, vor primi dovada autorecenzării.

Recenzorii și-au început activitatea pe teren. La ce trebuie să fim atenți

Autoritățile îi sfătuiesc pe români să fie prudenți atunci când primesc recenzorii la locuința lor. Aceștia din urmă trebuie să prezinte o legitimație, eventual buletinul pentru a-și arăta identitatea. Este important de precizat că identificarea cetățenilor la recensământ se face prin CNP și că nu este nevoie să-i înmânați buletinul recenzorului.

Un avocat avertiza zilele trecute că nu este niciun motiv pentru care ar trebui să dăm buletinul pentru a fi scanat. Vă pot bate la ușă recenzori falși care nu vor decât să se folosească mai târziu de identitatea voastră, sau să afle care sunt persoanele vulnerabile, bătrâni care locuiesc singuri, etc.

Precizăm faptul că în perioada 16 mai -17 iulie are loc colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față, cu ajutorul tabletelor, pentru cei care, din diverse motive, nu au reușit să se autorecenzeze online.

Anunțarea rezultatelor provizorii se va face până la 31 decembrie 2022, urmând ca rezultatele definitive să fie publicate electronic pe site-ul www.recensamantromania.ro, precum și într-un volum sintetic până la 31 decembrie 2023.