Obligația pe care o au locatarii de la bloc. Termenul limită este luna decembrie 2022

Locatarii de la bloc vor avea o grijă în plus. Până în luna decembrie a acestui an vor trebui să-și monteze repartitoare. Desigur este vorba despre locuințele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică.

Repartitoare pentru apartamente
Obligația montării contoarelor pentru energie termică le revine numai proprietarilor de apartamente racordate la sistemul centralizat. Cei care au montate centrale termice nu sunt vizați de această obligație.

Montarea sistemelor de măsurare se va face până la data de 31 decembrie 2022
Camera Deputaţilor a decis, luni, amânarea cu un an, până la 31 decembrie 2022, a obligativităţii montării repartitoarelor în apartamente pentru individualizarea consumurilor de energie.

Deputaţii au adoptat în acest sens proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.184/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.121/2014 privind eficienţa energetică, cu amendamente.

S-au înregistrat 264 voturi ‘pentru’, 25 ‘împotrivă’ şi 4 abţineri.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, prevede textul adoptat.

De menționat este că nu sunt incluse numai apartamentele de locuit ci și sedii de firmă, sau spații cu altă destinație.

Condiția este să aibă rapartitoare dacă sunt racordate la sistemul centralizat.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă (…) tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, se arată în legea promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Proprietarii de apartamente care sunt vizați de această obligație și nu se vor conforma până la data limită riscă amenzi cuprinse între 500 și 1000 de lei.

Pe de altă parte, specialiștii din energie spun că această măsură nu poate fi implementată atât de repede. În București sunt aproximativ 550.000 de apartamente care vor avea nevoie de repartitoare.

Nu cred că există posibilitatea ca într-un termen așa de scurt să se realizeze o lucrare așa de amplă. Nici nu ar fi sănătos, când toate firmele ar fi solicitate să aibă o astfel de activitate ar exploda prețurile, a declarat Dumitru Chispliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.