Obiceiuri Rusalii 2021. Ce semnifică frunzele de nuc în această zi sfântă
Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile după Paște, primind și denumirea populară de Cincizecime. În această zi, se prăznuiește Pogorârea Sfântului Duh, promisă de Iisus în ziua în care S-a înălțat la ceruri.
Prima zi de Rusalii pică întotdeauna într-o zi de Duminică, iar în următoarea zi, lunea, se sărbătorește Sfânta Treime. Astfel, în 2021, creștinii sărbătoresc Rusaliile pe data de 20 și 21 iunie.
Ce reprezintă Rusaliile
În această zi sfântă, creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Pogorârea Duhului Sfânt peste sfinții apostoli, reprezentând ultima sărbătoare din ciclul pascal. Se consideră că în această zi s-a întemeiat biserica creștină. În ziua în care s-a pogorât Duhul Sfânt, apostolii au primit abilități speciale. Spre exemplu, aceștia au avut posibilitatea de a vorbi în limbi străine, necunoscute lor până atunci.
Atât în prima, cât și în a doua zi de Rusalii, se oficiează slujbe speciale în biserici, iar credincioșii aduc frunze de nuc și de tei pentru a fi sfințite. Frunzele de nuc au o semnificație specială în ziua de Cincizecime. Se spune că Duhul Sfânt s-a pogorât asupra apostolilor ca o limbă de foc, iar frunzele de nuci ar semnifica tocmai asta.
Casele și icoanele se împodobesc cu ramurile sfințite, având puterea de a îndepărta spiritele rele. De asemenea, se mai folosesc și frunzulițe de leuștean, pelin sau chiar usturoi.
Tradiții de Rusalii 2021
Ziua de Rusalii este o sărbătoare importantă pentru credincioși, așa că tradițiile sunt numeroase. În această zi, credincioșii își leagă frunzele de nuc sau de tei la brâu pentru a fi feriți de spiritele rele. După slujba de duminică, preotul și credincioșii merg la câmp pentru a sfinți terenurile agricole. De asemenea, oamenii ung ușile cu usturoi pentru a nu permite spiritelor rele să intre în case și pentru a avea noroc.
În anumite regiuni ale țării, în cea de-a doua zi de Rusalii, sărbătorită mereu într-o zi de luni, tinerii se spală pe picioare cu pelin pentru a avea sănătate și belșug în toate. În aceste zile de sărbătoare nu se spală, nu se calcă și nu se coase, fiind interzise muncile la câmp.
Pentru a nu te întâlni cu spiritele rele, de Rusalii nu trebuie să te plimbi pe cărări pustii, pe lângă păduri sau fântâni, în vie sau pe câmp. Începând cu această zi, timp de nouă săptămâni, se culeg ierburile cu leac.