O uriașă rachetă chineză scăpată de sub control se va prăbuși pe Pământ în jur de 10 mai. New York și Madrid, amenințate

O parte din racheta chineză Long March 5B, lansată pe 29 aprilie, se va prăbuși în jurul datei de 10 mai pe Pământ, într-un punct de aterizare care rămâne deocamdată necunoscut.

În acest moment, uriașa rachetă Long March 5B merge cu 27.600 km/h pe o orbită defectuoasă și ar putea reintra necontrolat în atmosferă zilele acestea, scrie The Guardian.

Miezul înalt de 30 de metri al rachetei Long March 5B a lansat modulul de bază fără pilot „Heavenly Harmony” pe orbita joasă a Pământului pe 29 aprilie, după decolarea de la Wenchang, din provincia chineză Hainan.

Long March 5B a intrat apoi pe o orbită temporară, pregătind scena pentru una dintre cele mai mari reintroduceri necontrolate cunoscute vreodată. Iar unii experți se tem că ar putea ateriza într-o zonă locuită.

„Potențial nu este bine”, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul de astrofizică de la Universitatea Harvard.

„Ultima dată când au lansat o rachetă Long March 5B, au ajuns înapoi tije lungi, mari de metal, care zburau pe cer și au avariat mai multe clădiri din Coasta de Fildeș”, a spus el.

„Majoritatea au ars, dar au fost aceste bucăți enorme de metal care au lovit Pământul. Suntem foarte norocoși că nimeni nu a fost rănit”, a completat McDowell.

Marți, nucleul rachetei orbita în jurul Pământului la fiecare 90 de minute, cu aproximativ 27.600 km/h, la o altitudine de peste 300 km. Armata SUA a numit-o 2021-035B, iar traseul ei poate fi văzut pe mai multe site-uri web, inclusiv orbit.ing-now.com.