O nouă pandemie ameninţă Europa. Virusul, detectat şi în România

În prezent, se înregistrează a creştere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, boala evoluând în: Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franţa, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia şi Suedia.

Toate fermele de păsări din România vor fi supuse controalelor autorităților.

O nouă pandemie ameninţă lumea. Un imens focar de gripă aviară a fost confirmat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în județul Mureș, în localitatea Ungheni. În urma situației constatate, organele competente au decis arderea cadavrelor păsărilor împreună cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ceea ce a putut constitui o sursă de infecţie.

180.000 de păsări au prezentat virusul gripei aviare, serotipul H5N8. În urma sesizării acestei situații, ”la nivel central s-a activat Unitatea Operaţională Centrală condusă de preşedintele ANSVSA, dr. Robert Viorel Chioveanu şi la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureş, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea şi stingerea focarului de gripă aviară”, a transmis ANSVSA, conform news.ro.

Noul virus care ameninţă lumea. S-au depistat primele cazuri de gripă aviară la oameni!

Autoritățile au impus restricţii de mişcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport şi furajelor din ferma în care a fost descoperit focarul de gripă aviară, precum și arderea cadavrelor păsărilor care prezentau virusul și a tot ceea ce ar fi putut reprezenta sursă de infectare.

”A fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor, întreaga suprafaţă a fermei precum utilajele şi mijloacele de transport vor fi dezinfectate”, a transmis ANSVSA de teama să nu avem de-a face cu o nouă pandemie.