O nouă alertă medicală în România. Zeci de pacienți, diagnosticați în ultima săptămână. Care sunt simptomele

O boală mai veche a început să afecteze pe scară largă tot mai mulți pacienți, în ultima săptămână. Aceștia se află sub atenta supraveghere a cadrelor medicale.

O creștere accentuată a cazurilor de pneumonie comunitară a avut loc, în ultima săptămână, la Spitalul

de Boli Infecţioase ”Victor Babeș” Timişoara. Zilnic, se prezintă la unitatea medicală, câte zece, doisprezece pacienți.

Medicii spun că din cauza lipsei purtării măștii sunt atât de multe cazuri de pneumonie

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara transmit că au în momentul de față peste 40

de persoane depistate cu pneumonie comunitară. De asemenea, se subliniază, într-un comunicat de presă, că răspândirea afecțiunii este foarte ridicată, mai ales în cazul celor imunocompromiși.

Cadrele medicale punctează și lipsa purtării măștii ca o cauză a cazurilor multe de pneumonie comunitară. Din fericire, în majoritatea situațiilor, se poate vorbi despre forme ușoare.

”Timp de aproape 2 ani, datorită protecţiei oferite de purtarea măştilor, aproape că nu am putut să vorbim de penumonii comunitare. Aşa cum îi spune şi numele, îmbolnăvirea se produce în comunitate.

Transmiterea este foarte ridicată, şi asta îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise. Odată cu renunţarea la purtarea măştii, au început să apară, şi acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie.

Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme uşoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidităţi, se impune internarea lui în spital pentru administrarea

tratamentului. Şi în această grupa intră persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boală

Pulmonară Cronică Obstructivă), bronşiectazii, în general, persoane cu imunitate compromisă şi care pot

prezenţa risc vital”, a spus dr. Gabriel Geru, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” Timişoara, scrie News.ro.

Medicii recomandă purtarea în continuare a măștii
Același doctor Gabriel Geru recomandă ca oamenii să nu evite purtarea măștii sanitare, mai ales persoanele în vârstă, atunci când se află în spații aglomerate.