Noutăți despre pandemie

Pandemia continuă să ne dea bătăi de cap dar, cu toate acestea, numărul infectărilor nu mai este la fel de mare. Din acest motiv, autoritățile au relaxat măsurile adoptate anterior, optimiste că situația evoluează spre bine.

Cu toate acestea, specialiștii avertizează că ar putea avea loc și valul al patrulea de coronavirus, cu noi infectări.

Ar putea izbucni valul al patrulea
Pe 15 mai a avut loc prima relaxare a momentului, după adoptarea mai multor măsuri de prevenire. Astfel, de weekend-ul trecut, românii se pot deplasa indiferent de oră, în orice zonă doresc. De altfel, masca de protecție nu mai este obligatorie în spațiile publice deschise, ci doar în interior și unde se fac anumite cozi și aglomerație.

Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică, critică relaxarea la care au recurs autoritățile. El avertizează că România va fi afectată de un al patrulea val al pandemiei de coronavirus în toamna acestui an, pentru că numărul de infectări ar urma să crească după terminarea verii.

„La toamnă, în momentul în care încep ploile de toamnă și frigul, vom intra în valul patru, care, din nefericire, va fi relativ amplu în România. Mai mic decât valul trei, pentru că avem deja un procent din populație vaccinat, dar vom avea iarăși o creștere a numerelor în secțiile ATI. Entuziasmul pentru vaccinare va scădea foarte mult pentru că, în momentul de față, nu există nicio modalitate de validare a faptului că te-ai vaccinat. Cei care nu s-au vaccinat spun >”, susține Răzvan Cherecheș.

Ar putea fi impuse noi restricții
Specialistul Răzvan Cherecheș a punctat faptul că măsurile de măsurile de relaxare din România ar fi trebuit aplicate „pe județe, în funcție de procentul de vaccinare din județul respectiv”. Astfel, unde sunt mai puțin vaccinați, ar fi trebuit să fie măsuri puțin mai aspre.