Noua boală care face ravagii. Ce este „ciuperca neagră” sau mucormicoza

O nouă boală face ravagii în India. Boala apare în rândul pacienților vindecați de Sars-Cov-2.

„Ciuperca neagră” sau mucormicoza este o afecțiune rară care apare atunci când ai un sistem imunitar slăbit.

Pacienții vindecați de Sars-Cov-2 trec printr-o altă cumpănă. „Ciuperca neagră” a început să facă victime. Este vorba despre o infecție rară care apare în cazul celor vindecați, majoritatea diabetici.

Infecția fungică este destul de agresivă.
Boala afectează sinusurile, creierul şi plămânii şi prezintă riscuri mai mari pentru diabetici şi bolnavii cronici cu sisteme imunitare compromise precum pacienții cu cancer sau cei infectaţi cu HIV.
Noua boală este provocată de expunerea la un tip de mucegai prezent în sol, plante şl fructe fermentate. Ciuperca neagră afectează, în general, persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Ciuperca neagră apare la pacienții vindecați de COVID-19
Infecția agresivă are o rată de mortalitate de 50%, iar doctorii consideră că poate fi declanşată de tratamentul cu steroizi. Este vorba despre tratamentul utilizat în tratarea bolnavilor de coronavirus, aflați în stare gravă. Tratamentul reduce inflamaţiile din plămâni, dar şi imunitatea organismului. De asemenea, ridică nivelul de zahăr în sânge la pacienţi COVID-19 diabetici şi non-diabetici.

„Diabetul reduce apărările imunitare, coronavirusul le exarcerbează, iar steroizii care ajută în lupta cu boala COVID-19 sunt ca nişte combustibili”, a afirmat chirurgul
ocular Akshay Nair care a îndepărtat ochiul unei paciente de 25 de ani pentru a opri extinderea ciupercii la creier, salvându-i astfel viața.