Noaptea de Sânziene 2021 – ce tradiții se țin de sărbătoarea fertilității

În ziua de 24 iunie, creștinii sărbătoresc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Această sărbătoare este importantă pentru religia ortodoxă, având cruce roșie. În 2021, sărbătoarea cade în timpul postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, fiind cu dezlegare la pește.

În noaptea de 23 spre 24 iunie se deschis cerurile
În această noapte, conform credinței populare, Sânzienele, adică niște fete foarte frumoase care trăiesc în pădure, coboară din cer și dansează în locuri pustii. Sânzienele sunt asemenea unor iele și au roluri foarte importante: împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsările, umplu de leac și miros florile, tămăduiesc bolnavii și apară semănturile de grindină.

Dansul amețitor al Sânzienelor nu trebuie văzut de nimeni. Deși, se spune, acestea nu pot fi văzute, persoana care le-ar vedea s-ar îmbolnăvi fără leac. Fiind o sărbătoare a fertilității, în noaptea de Sânziene fetele tinere țineau multe tradiții pentru a asigura că își vor întâlni ursitul și că se vor mărita curând.

Această noapte mai este cunoscută și ca Drăgaica, Împărăteasa, Stăpâna surorilor, Regina Holdelor sau Mireasa. Fiecare regiune a țării are propriile tradiții și obiceiuri. Sânzienele sunt creaturi sensibile și pot face rău oamenilor dacă nu sunt respectate. Pot începe vijelii și pot lăsa câmpurile fără rod. Florile galbene, numite tot sânziene, pot fi folosite pentru a afla dacă anul va fi roditor sau dacă fetele tinere se vor căsători curând.

În unele zone ale țării, fetele împleteau coronițe din aceste flori și le aruncau peste casă. În cazul în care coronițele s-ar fi agățat de horn, atunci era semn că se vor mărita în acel an. De asemenea, în acea noapte, fetele își puneau sânziene sub pernă pentru a-și visa ursitul.