Negocierile dintre Rusia și Ucraina, blocate.

Rusia a prezentat săptămâna aceasta Ucrainei un document cu un nou set de propuneri, pe care nu le-a făcut publice,

document despre care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că nu l-a primit.

Ministrul de Externe de la Moscova a declarat vineri că Zelenski și oamenii săi „lasă impresia că nu au deloc nevoie de

aceste negocieri”.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său din

Kazahstan, că negocierile cu Ucraina ”trenează” şi că nu a primit încă un răspuns din partea Kievului

asupra propunerilor formulate de Rusia cu cinci zile în urmă, relatează presa internațională.

De partea cealaltă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Rusia a respins până și propunerea de armistiţiu în

perioada Paştelui ortodox din acest weekend.

Ultimele declarații ale ministrului rus de Externe

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, contestă dorinţa liderilor ucraineni de a continua negocierile de pace începute în Turcia.

”Mi se pare straniu când aud în fiecare zi declaraţii(…), inclusiv ale preşedintelui (ucrainean Volodimir Zelenski) şi

ale consilierilor săi, care lasă impresia că nu au deloc nevoie de aceste negocieri”, a spus Serghei Lavrov, vorbind la Moscova la o conferinţă de presă comună cu omologul său kazah Muhtar Tleuberdi.

Întrebat vineri la conferinţa de presă despre declaraţia lui Zelenski, ministrul de externe rus a răspuns, potrivit Agerpres:

”Nu sunt eu cel care să poată judeca cât de bine este el informat asupra situaţiei, dar aceasta ilustrează unde se află procesul numit ‘negocieri'”.
Unde s-a blocat procesul de negociere între Rusia și Ucraina
La negocierile desfăşurate pe 29 martie la Istanbul pentru găsirea unui acord pentru a pune capăt războiului provocat de invazia declanşată de Rusia pe 24 februarie, Ucraina a propus Rusiei ca, în schimbul neutralităţii, să primească garanţii de securitate din partea unui grup de ţări, iar aceste garanţii să nu acopere şi peninsula Crimeea.

O altă propunere formulată de Kiev către Moscova a fost negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei anexate de Rusia.

Între timp, potrivit Rusiei, un nou document primit din partea Ucrainei nu mai conţine propunerea privind excluderea Crimeii din garanţiile de securitate, iar Moscova a acuzat Kievul de inconsecvenţă pentru că a revenit asupra acestei propuneri, dar şi asupra altora formulate la Istanbul.

Rusia a prezentat săptămâna aceasta Ucrainei un document cu un nou set de propuneri, pe care nu le-a făcut publice, document despre care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că nu l-a primit.

Negociatorul-şef rus Vladimir Medinski a anunţat vineri pe Telegram că a avut chiar în aceeaşi zi noi discuţii cu negociatorul-şef ucrainean David Arahamia, fără a da detalii despre aceste discuții.