NATO își activează planul! 135 de militari francezi și mijloace tehnice au sosit în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

Încă 135 de militari francezi și mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy, conduși de colonelul Vincent Minguet, au sosit marți,

1 martie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, alăturându-se celor deja sosiți în ultimele zile în România.

Militari francezi si mijloace tehnice au sosit in Baza 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu

Militarii au fost întâmpinați de Excelența Sa, doamna Laurence Auer, ambasadorul Republicii Franceze în România, și de comandantul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud- Est, generalul- maior Cristian Dan.

Batalionul francez reprezintă primul element terestru al Forței de Răspuns a NATO dislocat în România ca urmare a deciziei Consiliului Nord- Atlantic din 25 februarie 2022

NATO a activat planurile de apărare în vederea consolidării comenzii și controlului forțelor aliate și pentru a facilita reacția rapidă a capabilităților militare

de-a lungul granițelor aliaților, iar elementul precursor al Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy a sosit în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu în cursul zilei de luni, 28 februarie.

Este a saptea zi de razboi pe teritoriul Ucrainei
Armata rusă pare să fi cucerit centrul oraşului Herson, din sudul Ucrainei, relatează CNN.

Primarul oraşului a atras atenţia că sunt atacate clădiri rezidenţiale.

La rândul său, BBC citează oficiali locali ucraineni care afirmă că oraşul Herson a căzut în mâinile forţelor ruse.

CNN face referire la imagini de pe un webcam postate pe reţelele sociale şi la un videoclip pe care l-a obţinut, precizând că autenticitatea acestora a fost verificată.

În imaginile video apar vehicule militare ruseşti la un sens giratoriu din nordul Hersonului, marţi, iar în cele provenite de la webcam se văd vehicule militare ruseşti parcate în Piaţa Libertăţii din centrul oraşului Herson.

În aceeaşi piaţă se află şi clădurea administraţiei regionale din Herson.

Potrivit CNN, marţi vehicule militare ruseşti au fost văzute în zona de est a oraşului, după zile de bombardamente şi lupte intense.

Totodată, primarul din Herson Igor Kolykhaiev a postat un mesaj pe Facebook în care afirma că oraşul este atacat şi spunea că imobile rezidenţiale şi alte edificii ard.
Noi nu suntem militari! Dar voi păstra oraşul şi funcţionarea lui cât timp voi putea”, a scris el. „Dacă soldaţii ruşi şi conducătorii lor mă aud, le cer: plecaţi din oraşul nostru, nu mai bombardaţi civilii. Aţi luat deja tot ce voiaţi. Inclusiv vieţi”, a adăugat primarul.

Zilele trecute, explozii puternice au fost auzite la Herson, în sudul Ucrainei, şi se credea că ar veni dinspre aeroport. Imagini din satelit arătau un convoi de tancuri şi blindate pe 64 de kilometri care se îndrepta spre Kiev, potrivit BBC.

Un oraş-port care se întinde pe râul Nipru, Herson se află la nord de peninsula Crimeea.( sursa news.ro)