Moșii de vară 2021. Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să conțină pachetul pentru parastas
Se apropie Moșii de vară, o sărbătoare dedicată pomenirii morților care are loc înainte de Duminica Rusaliilor.
În 2021, Moșii de vară pică pe 19 iunie, în zi de sâmbătă, când credincioșii care au rude decedate în familie, pregătesc alimente și fructe pe care le dau de pomană celor necăjiți, de sufletul morților.
Moșii de vară 2021. Tradiții și obiceiuri
Tradiția populară spune că sufletele morților părăsesc mormintele în Joia Mare și se întorc la locul lor în Sâmbăta Morților, înainte de Duminica Rusaliilor. Se crede că în timpul în timpul dintre aceste două zile importante, sufletele celor adormiți rătăcesc printre cei vii.
În Sâmbăta Morților, credincioșii merg la biserică și dau se pomană celor nevoiași. Există Moșii de vară, Moșii de iarnă și Moșii de toamnă. Toate cele trei sărbători sunt dedicate celor care au murit. Rudele lor îi pomenesc și dau de pomană.
Ce se dă de pomană la Moșii de vară
În unele zone din țară încă se obișnuiește ca de Moși, rudele să dea de pomană între ele. Pregătesc pachete cu fructe și alimente, o sticlă cu apă, vin sau suc, o farfurie, o cană, o lumânare și o cutie cu chibrituri, merg la rude, întind pe o masă tot ce au adus, aprind lumânarea, umplu cana și rostesc cu voce tare numele morților pentru care dau de pomană.
Tradiția spune că înainte de Moșii de vară, morții merg la Valea cu dor unde găsesc toate pomenile pe care rudele le-au făcut pentru ei. Cei pentru care nu s-a dat nimic de pomană, strâng pământ în poală și se întorc triști în mormânt.
De Moși, cei care scot apă din fântănă, lasă un bănuț de sufletul morților, pentru că se crede că astfel vor avea și ei apă pe lumea cealaltă.
Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile 2021
Anul acesta, sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh sau Rusaliile are loc pe 20 iunie 2021. Este sărbătoare mare, marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie, care este prăznuită în fiecare an la 50 de zile de la Învierea Domnului. În ziua de Rusalii este sărbătorit și Sfântul Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor. În biserici și mănăstiri, preoții citesc Predica la Duminica Rusaliilor.