Mosii de iarna 2023. Vezi cand va cadea in acest an si ce este bine sa dai de pomana
Mosii de iarna sau Sambata Mortilor este o sarbatoare importanta in religia ortodoxa romana, care se sarbatoreste inainte de intrarea in Postul Pastelui.
Ea are loc in fiecare an in ziua de sambata, in luna februarie. Scopul acestei sarbatori este de a pomeni mortii, prin rugaciuni si oficierea Sfintei Liturghii in biserica, precum si prin aprinderea de lumanari si aducerea de flori la mormintele celor dragi.
In aceasta zi, preotii binecuvanteaza pachetele si coliva aduse la slujba, iar acestea sunt impartite oamenilor prezenti la slujba. In concluzie, Sambata Mortilor este o zi in care se aduce aminte de cei dragi care ne-au parasit si se cere ajutor divin pentru sufletele lor.
Asadar, pe 18 februarie, crestinii vor merge la Biserica, ca sa participe la Sfanta Liturghie, dar si la Parastasul pentru pomenirea celor adormiti.
Traditii si obiceiuri de Mosii de iarna
Traditia ne arata ca in dimineata Mosilor de iarna, crestinii trebuie sa mearga la biserica, cu coliva, vin si prescuri, ca sa fie sfintite si mai apoi impartite. In afara de coliva, vin si prescuri, crestinii pot imparti vase cu mancare, fructe, placinte sau diverse alimente care i-au placut persoanei decedate.
Potrivit traditiei populare, la mormant se aprind cel putin doua lumanari, care au rolul de a incalzi sufletele celor adormiti.
In cazul celor adormiti fara sa li se aprinda lumanare, in momentul in care se impart pachete, se ofera si o lumanare aprinsa.
Mosii de iarna 2023. Traditii care se respecta in Sambata Mortilor
Traditia ne spune ca in dimineata Mosilor de iarna, crestinii trebuie sa mearga la biserica, cu coliva, vin si prescuri, ca sa fie sfintite si mai apoi impartite.
In Transilvania, se ofera de pomana inclusiv bucate preferate de cel pentru care se face pomana plus o prajitura denumita “pupi” (chec de mere).
Crestinii pot imparti coliva, vin si prescuri, vase cu mancare, fructe, placinte sau diverse alimente care i-au placut persoanei raposate.
Pomana trebuie impartita in primul rand persoanelor sarmane, dar poate fi oferita si celor prezenti in biserica, rudelor sau vecinilor.
In unele zone, dupa slujba de pomenire de la biserica, crestinul merge alaturi de preot la mormantul celui drag care a decedat, iar acolo, preotul savarseste o slujba mica, in care mormantul este stropit cu vin.
Potrivit traditii-superstitii.ro la mormant se aprind cel putin doua lumanari, care au rolul de a incalzi sufletele celor adormiti. In traditia populara se mai spune ca orice se da de pomana trebuie sa fie insotit de o lumanare aprinsa.