Miracolul care înspăimântă Rusia.

În fiecare an, budiștii din Siberia pleacă în pelerinaj spre Ivolginsky datsan, o mănăstire budistă aflată în Republica Autonomă Buriatia (4.400 km est de Moscova).

Oamenii vin să se roage lui Lama Itigilov, la cărui trup rezistă în mod miraculos la descompunere, deși de la moartea sa au trecut peste 90 de ani. Nici astăzi oamenii de știință nu pot explica numeroasele mistere care învăluie miracolul budist din Buriatia.

Apoi, s-a așezat în poziția lotus și s-a scufundat într-o stare profundă de meditație. Unii spun că ar fi atins Nirvana, alții că s-a stins pur și simplu.
Cîteva zile mai târziu, potrivit testamentului său, călugărul a fost așezat într-un sicriu de cedru de formă cubică, în așa fel încât cadavrul să poată rămâne în postura lotus, și acoperit cu sare.

Exhumat după 28 de ani
Tot în ultimele dorințe lăsate cu limbă de moarte discipolilor, Lama Itigilov a cerut să fie exhumat 30 de ani mai târziu. Cu toate acestea, trupul său a fost exhumat cu doi ani mai devreme decât ar fi trebuit. Un uragan puternic lovise Buriatia și localnicii înfricoșați voiau să-i ceară ajutor, așa că au deschis coșciugul. Au încremenit cînd au văzut cadavrul- articulațiile erau flexibile, pielea își păstrase elasticitatea, iar zona din jurul inimii sale era caldă. Călugării budiști i-au schimbat hainele și trupul a fost înmormântat din nou. Procedura a fost repetată în 1973, potrivit testamentului.

Savanții nu pot explica minunea
În 2002, coșciugul în care se afla Itigilov a fost exhumat și mutat în Ivolginsky datsan (mănăstire). Călugării s-au rugat și au aprins lumânări toată noaptea fără să deschidă sicriul.
Dimineața, un medic legist a deschis coșciugul. Cadavrul era acoperit de sare până la umeri. Capul era singurul lucru care se vedea din Itigilov. Era într-o stare atât de bună încât s-ar putea suspecta că călugărul era încă în viață, averau să afirme ulterior martorii oculari.

Pare viu
Cadavrul lui Itigilov este ațezat acum în sala principală a templului. De la depărtare, trupul îmbrăcat în haine portocalii pare să se afle într-o stare de meditație profundă. Cei care se apropie observă, însă, orificiile goale ale ochilor și obrajii umflați ai unui cadavru. Ultima dată când corpul lui Itigilov a fost examinat a fost în 2005. De atunci, însă, călugării nu au mai permis sî fie examinat și fotografiat, scrie site-ul theculturetrip.com.