Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: În câte luni se va renunța la certificatul Covid

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat duminică seara care este stadiul pandemiei în România şi în ce

condiţii vor fi eliminate restricțiile anti-COVID şi se va ieși din starea de alertă.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că este posibil ca din luna martie să poată fi susţinute spectacole cu

prezenţa publicului la 50 la sută din capacitatea sălii, iar din aprilie să se intre în normalitate
, potrivit News.ro. Alexandru Rafila a menţionat că acest lucru ar putea însemna şi renunţarea la certificatul de vaccinare.

Când va fi eliminat certificatul COVID
„Opinia mea este că în această primăvară vom ajunge la normalitate în ceea ce priveşte activitatea socială, economică şi culturală”, a declarat Rafila la Antena3. El a adăugat că acest lucru ar însemna şi renunţarea la certificatul verde de vaccinare sau trecere prin boală.

„Acest lucru va însemna şi fără certificat în spaţiile publice. La nivel european o să ne supunem, astea sunt reglementările Uniunii Europene”, a explicat Alexandru Rafila.

Întrebat cât mai durează până la renunţarea la acest certificat, Rafila a declarat că în această săptămână va exista o discuţie la Lyon, în Franţa, pe această temă.
Rafila: Este posibil să se renunţe și la nivel european la certificatul verde
Ministrul a explicat că în această săptămână va avea loc, la Lyon, întâlnirea ministrilor Sănătăţii şi a miniştrilor de Externe din UE în cadrul preşedinţiei franceze şi probabil se va discuta problema eliminării certificatului verde.

„Va participa şi directorul regional al OMS şi sper ca ulterior să avem un punct de vedere comun. Este posibil să se renunţe. Nu va mai fi nevoie atunci când va scădea foarte mult transmiterea acestei boli. Din păcate, măsura nu poate fi unitară fiindcă şi nivelul de vaccinare este diferit între ţări, în momentul de faţă, şi atunci când va exista dovada că această boală este o infecţie banală care nu pune probleme sistemelor de sănătate şi numărul de cazuri se reduce foarte mult, cu siguranţă se va lua această măsură, cu o perioadă de tranziţie nu foarte lungă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai fost întrebat duminică seara când se vor putea organiza spectacole cu prezenţa publicului. Ministrul Sănătății a explicat că din primăvară se aşteaptă la acest lucru.

„Opinia mea e că 50 la sută o să fie posibil din luna martie, 50 la sută prezenţă la spectacole sau la alte tipuri de evenimente şi, odată cu luna aprilie, probabil că o să ajungem la o stare de normalitate în care prezenţa să fie similară cu cea din perioade de normalitate. Trebuie să păstrez o rezervă, eu pot să fac estimări, spre deosebire de alte persoane nu am certitudini, prefer să fiu mai rezervat, dar opinia mea este că în această primăvară vom ajunge la normalitate în ceea ce priveşte activitatea socială, economică şi culturală”, a mai declarat Rafila la Antena3.