Ministrul Educației, anunț important! Nu mai cresc salariile profesorilor

Salariul profesorilor este unul dintre cele mai discutate subiecte ale momentului.

Toate cadrele medicale și personalul auxiliar se așteaptă ca veniturile lor lunare să crească, dar se pare că autoritățile nu au vești bune în acest sens.

Ministrul Educației anunță că salariile nu vor mai crește acum, pentru că sunt cheltuieli mai importante.

Ministrul Educației, vești proaste pentru profesori
Creșterea salariilor profesorilor este unul dintre cele mai așteptate evenimente. Noul an școlar ar fi trebui să le aducă tuturor cadrelor didactice bani mai mulți, dar se pare că acest lucru nu va fi posibil, cel puțin nu în următoarea perioadă.

Ministrul Educației a anunțat că sunt chestiuni mai importante care ar trebui rezolvate în perioada următoare, ceea ce înseamnă că salariile vor mai aștepta. Următoarele investiții vor fi făcute în dezvoltarea programului de masă caldă pentru elevi, salarizarea personalului din creșă și a posturilor în plus. Totuși, nici salariile nu vor fi uitate, pentru că autoritățile consideră că nu se poate face învățământ de calitate fără investiții, pe bani puțini.

„Deocamdată suntem în discuții privind rectificarea bugetară. Am făcut solicitări să se acopere necesitățile urgențe în sistemul de educație. Rămân în continuare la ideea ca educație de calitate fără bani nu se poate face. Profesori motivați fără salarizare motivantă nu vor exista. Salariile profesorilor nu cred că vor putea crește după rectificarea bugetară, avem nevoie de asigurarea salariilor pentru posturile în plus, avem nevoie de salarizarea personalului din creșe, pentru acoperirea programului ‘masă caldă’, avem nevoie de foarte lucruri și trebuie sa prioritizăm aceste creșteri”, a declarat ministrul.

Ce salariu are un profesor în România
Tot mai mulți tineri își aleg ca meserie să predea. Mulți se întreabă, însă, cât câștigă un cadru didactic, în funcție de vechime și gradele obținute. Deși salariile au crescut semnificativ în ultima vreme, acestea au fost înghețate de către Guvern până în 2022, printr-o ordonanță de urgență adoptată în ultima zi a anului trecut.

Profesorii cu grad didactic I și studii superioare, cu vechime de peste 25 de ani, au un salariu de bază de 5.517 lei. Dacă vechimea este mai mică de 25 de ani, adică între 20 și 25 de ani, respectivul profesor va fi plătit cu 5.101 lei pe lună. Pentru profesorii cu vechime de 10-15 ani salariul este de 4600, iar pentru profesorii cu 1 – 5 ani experiență, salariul de bază este de 4.372 lei pe lună.