Ministrul Educației, anunț important despre structura anului școlar! Când se termină vacanța de iarnă

În ultima perioadă, elevii au trecut prin multe schimbări care le-au dat complet ritmul peste cap.

Se pare că nici după revenirea la cursurile în regim fizic nu le-a adus liniștea, pentru că situația este în continuare complicată.

Probleme sunt legate acum de vacanța de iarnă și de modificarea structurii anului școlar, despre care ministrul Educației a făcut lămuriri.

Nu se schimbă structura anului școlar
Încă din timp s-a stabilit că toate clasele din învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal vor fi în vacanţă de vineri, 24 decembrie, până duminică, 2 ianuarie 2022, urmând să se întoarcă la cursuri pe 3 ianuarie. Grupele/clasele din învăţământul preşcolar şi primar vor avea vacanţă, însă, până pe 9 ianuarie 2022.

De la aceste diferențieri au început nemulțumirile, mai ales cele ale părinților. Astfel, mai mulți adulți au semnat o petiție prin care cereau ca toți elevii să se întoarcă la ore din 9 ianuarie, pentru că s-ar putea ajunge la o situație complicată. Mai exact, aceștia motivau cerința lor prin faptul că unele familii au copii din ambele categorii, ceea ce le-ar putea da programul peste cap.

Ministrul Educației a precizat clar că situația nu se va schimba deloc, pentru că pierderile din acest domeniu sunt mult mai mari. Elevii au trecut prin multe schimbări, s-au ales cu multe lipsuri în tot acest timp, motiv pentru care este nevoie de cursuri luate în serios, de activități școlare la un nivel optim, nu de zile libere, în care elevii să piardă și mai mult.

„Am luat act de unele solicitări de extindere a vacanței. Răspunsul asumat este următorul:

Avem un grafic de învățământ/structură a anului școlar aprobată prin OM 5549/5 nov. 2021 discutat în Comisia de Dialog Social în care au fost prezenți și reprezentanții elevilor, și ai părinților, și ai profesorilor.

Avem solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele de examen (Evaluare Națională și BAC)

Avem solicitări justificate de asigurare a predictibilității în educație.

Avem recunoașterea faptului ca în educație s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță”.

Aproximativ 130.000 de persoane au semnat o petiţie pentru prelungirea vacanţei de iarnă pentru elevi, dar autoritățile consideră mai importantă continuarea cursurilor.