Ministrul Apărării despre armata obligatorie

Ministrul Apărării Naționale a anunțat că instituția pe care o conduce lucrează la un proiect de lege pentru tinerii care

vor să facă stagiu militar voluntar. Vasile Dîncu spune că sunt mulți tineri care vor să aibă o pregătire militară și că acest interes crește pe fondul a ceea ce se întâmplă acum în Ucraina.

Proiect de lege pentru stagiul militar voluntar
Potrivit Adevărul, proiectul de lege pentru stagiul militar voluntar ar putea fi lansat peste o lună. Ministrul Apărării

Naționale este de părere că armata nu ar trebui să fie obligatorie, nefiind benefic nici economic, nici practic. Vasile Dîncu apreciază că sunt mulți tineri care își doresc să aibă pregătire militară.

Eu nu cred că armata ar trebui să fie obligatorie. Nici economic nu este bine, nici practic nu este bine să o faci

obligatorie. (…)Sunt mulţi tineri care vor să aibă o pregătire militară, iar tendinţa se accentuează acum cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, a declarat ministrul Apărării.

Potrivit spuselor sale, în urma unui sondaj, aproape 60% dintre tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani, care au fost intervievați, au își doresc să facă armata, dar pe termen scurt.

Câți bani vor primi cei care fac armata voluntar
Ministrul Apărării Naționale promite beneficii atractive pentru cei care vor să facă stagiul militar în mod voluntar,

echipament, cazare gratuită, dar și o soldă care poate ajunge la 3000 de lei pentru perioada de instrucție și 1500 de lei

pentru cea în care voluntarii stau acasă (n.r. acesta este cuantumul indemnizației rezerviștilor voluntari).

Sunt sigur că vor fi foarte mulți cei care vor vrea, mai ales că vor fi plătiți în această perioadă, li se vor asigura toate condițiile, echipament, cazare. Vor avea și libertatea de a merge acasă. Nu va fi o privațiune așa cum era înainte în armată, a declarat Dîncu.

Tot Ministrul Apărării Naționale a precizat, într-o altă intervenție, că în ceea ce privește încorporabilitatea, nu va putea fi încorporată o persoană care nu a făcut un serviciu militar. Vasile Dîncu a dat asigurări că oamenii pot sta liniștiți pentru că România are o rezervă activă de calitate.