Meteorologii schimba iar prognoza. Romania, lovita de vijelii si averse torentiale. Anuntul facut de directorul ANM

Elena Mateescu, Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie(ANM), a declarat, la Antena 3, ca vor fi patru zile de foc pentru Romania, cu temperaturi ce vor atinge 40 de grade in majoritatea zonelor tarii.
Cu toate acestea, duminica, in jumatatea de nord a tarii, vor fi manifestari specifice instabilitatii atmosferice, ploi torentiale si vijelii.
”In aceasta dimineata am actualizat si va fi emisa, la ora 10:00, o avertizare meteorologica pentru urmatorul de interval, avand in vedere faptul ca astazi si maine ramanem pe avertizare cod portocaliu pentru partea de vest, nord-vest, sud-vest a tarii, respectiv Banat, Crisana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei si vestul Maramuresului.
Ne asteptam ca valul de caldura sa se intensifice. Vorbim de temperaturi intre 38…40 de grade si minime care nu vor cobori sub 20…22 de grade si prin urmare disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat.
Avertizarea Cod portocaliu va fi extinsa
In al doilea rand, pentru ziua de duminica, extindem avertizarea meteorologica de cod portocaliu pentru zona de sud a tarii, respectiv Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei, avand in vedere ca in aceasta parte a tarii maximele vor fi cuprinse intre 38…40 de grade.
Noptile vor fi tropicale, minimele nu vor cobori sub 20…22 de grade si prin urmare disconfortul termic va fi unul in continuare accentuat, cu pragul de temperatura umezeala peste 80 de unitati.
Vorbim si de avertizare meteorologica de cod galben, care este valabila astazi si maine si va ramane valabila in cea mai mare parte a tarii, pentru ca si in aceste zone valorile de temperaturi vor fi cuprinse
intre 35…37 de grade, iar pentru ziua de duminica si luni vorbim de asemenea tot de o avertizare meteorologica cod galben, pentru ca in regiunile sudice si sud-estice temperaturile raman in acelasi ecart de 35…37 de grade.
Vijelii si averse torentiale duminica
Ceea ce este semnificativ, faptul ca semnalul pentru intervalul 25 iulie-22 august, prin actualizarea
estimarilor pentru intervalul de o luna la nivelul celor patru saptamani, ramanem pe un fond de vreme calda si cu semnal in continuare de deficit de precipitatii, fapt care va accentua si va extinde starea de seceta pedologica extrema in buna parte din tara, asa cum este prezenta si la acest moment.
Ce as vrea sa mai punctez, pentru ziua de duminica, in jumatatea de nord a tarii, dupa orele amiezii, vor fi si manifestari specifice instabilitatii atmosferice, acele fenomene convective de vijelii si averse torentiale la nivel punctiform”, a declarat Elena Mateescu.