Meteorologii din România: Tornadele nu pot fi anunțate din timp

Tornada din Cehia, foarte aproape de România, a lăsat în urma ei o imagine devastatoarea, iar Europa de Est se teme de apariția unor astfel de fenomene meteo care au un efect devastator.

Cu o forță de peste 360km/ oră tornada din Cehia a uimit întreaga lume, chiar și meteorologii din zonele în care se produc frecvent astfel de fenomene au rămas șocați de puterea tornadei apărute brusc și care a mărutat Cehia.

Tornadele nu pot fi anunțate din timp, anunță meteorologii din România
După dezastrul din Cehia Administrația Națională de Meterologie a fost asaltată cu întrebări legate de tornade și posibilitățile care ar putea apărea și una în România.

Răspunsul ANM este cel puțin îngrijorător, meteorologii au anunțat că radarele meto nu pot prevede o tornadă ci aceasta poate fi văzută exact când începe deja să se formeze.

Despre apariția unor astfel de fonomene meteo, meterologii de la ANM spun că nu exlud această posibilitate, mai ales în această perioadă când vremea este extrem de instabilă și deja au fost fenomene meteo care au avut un efect similar cu al tornadelor.

Deocamdată România se confruntă cu un val de caniculă puternic, vestul țării este în continuare sub avertizarea de cod roșu, iar restul țării sub cod galben.

Care sunt recomandările oficiale ale autorităților în caz de schimbare bruscă a vremii
Autoritățile române au întocmit recent un ghid care vine în ajutor populației și aduce recmandări în caz că vremea se schimbă brusc sau suntem prinși într-o furtună.

Printre sfaturi autoritățile recomandă în cazul apariției unei furtuni sau vânt puternic, tunete, fulgere să ne ferim de acestea lângă clădiri. Pot cădea diverse obiecte care pot aduce răni grave.

De asmenea ni se recomandă ca timp de 30 de secunde să urmărim evoluția furtunii, să ne ferim de pomi dacă suntem pe stradă și să decidem dacă rămânem în zonă sau o parăsim spre un loc mai sigur.

Dacă apar descărcări electrice zonele înalte, stâlpii de orice fel nu sunt zone sigure. Se recomandă întrarea în încăperi sigure, magazine, biserici, orice adăpost care pare sigur.

De asemenea dacă furtuna ne surprinde în casă se recomandă închiderea geamurilor și deconectarea imediată a curentului electric de la tabloul de siguranță.