Medicii avertizează:

Pandemia ne-a schimbat complet viețile și a provocat o mulțime de pierderi pe toate planurile.

De ceva timp, însă, oamenii s-au liniștit, odată cu relaxarea restricțiilor, dar medicii trimit acum

un nou avertisment: pandemia nu a trecut, ci suntem tot mai aproape de un val nou de infectări cu nemilosul virus.

Un nou val de infectări în România

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma, care s-a remarcat printr-o serie de predicții ce în timp s-au

demonstrat a fi adevărate, trage un semnal de alarmă pentru toată lumea: pandemia nu a trecut, iar valul șase va izbucni cu siguranță când nu ne așteptăm.

Medicul spune că țara noastră va ieși, în maxim o săptămână, din valul 5 al SARS-CoV-2, având în vedere

că bilanțul din ultima vreme este unul pozitiv: 700-800 de cazuri noi și un număr mic de decese, ceea ce înseamnă că situația este sub control și cifrele nu mai sunt deloc îngrijorătoare.

Octavian Jurma consideră că valul cinci ar fi putut fi depășit mult mai devreme, dar perioada a fost

prelungită de ridicarea restricțiilor în pragul sărbătorilor și deschiderea școlilor. Se pare, însă, că pericolul nu a dispărut, iar valul șase ar putea izbucni la noi în țară chiar la finalul verii.

”Valul 6 este aproape o certitudine în toamnă şi va debuta probabil la finalul lunii august”, susține medicul, conform calculelor sale.

Jurma consideră că România nu are posibilitatea să împiedice valul șase de covid, dar spune că respectarea măsurilor de protecție și vaccinarea ar putea împiedica un nou dezastru, o explozie a numărului de cazuri.

”Știm sigur că nu mai avem nici un mijloc de a limita impactul valului 6, pentru că pandemia s-a terminat pentru autorități și nimic nu ii va convinge să nege negația. Ce am putea face să prevenim un nou dezastru în toamnă?

Exact ceea ce ar fi trebuit să facem vara trecută ca să prevenim dezastrul din toamna trecută.

Aceasta ar însemna păstrarea măștilor în interior, accelerarea campaniei de vaccinare și screening epidemiologic la intrarea în țară pentru a întârzia importul noilor versiuni.”, a explicat medicul.

Bilanț covid România
La data de 11 mai, au fost înregistrate 705 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 107 mai puțin față de la analiza de marți. 78 dintre cazurile noi din 24 de ore au fost ale

unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

În intervalul 10.05.2022 (10:00) – 11.05.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 8 decese (3

bărbați și 5 femei), dintre care 1 deces raportat anterior intervalului de referință. Dintre acestea, toate persoanele prezentau comorbidități din cauza cărora s-a agravat boala.