Marele sfânt sărbătorit la început de săptămână

În calendarul creștin ortodox, ziua de 6 iunie este dedicată unui mare sfânt. Ce sărbătoare este luni și ce trebuie să facă toți credincioșii în această zi sfântă.

Începutul de săptămână aduce o nouă sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși. Pe data de 6 iunie, în toate bisericile din România este prăznuit Sfântul Ilarion cel Nou. Cine a fost marele sfânt?

Calendar creștin ortodox luni, 6 iunie 2022. Totul despre Sfântul Ilarion cel Nou

În prima zi din această săptămână, creștinii ortodocși fac pomenirea Sfântului Ilarion cel Nou. Marele sfânt este prăznuit în fiecare an pe data de 6 iunie, zi importantă în calendarul creștin ortodox.

Sfântul Ilarion cel Nou s-a născut într-o familie de credincioși, undeva în jurul anului 773, conform crestinortodox.ro. Acesta a simțit chemarea credinței încă din perioada adolescenței, astfel că la vârsta de 20 de ani a luat decizia de a se călugări.

A mers la Mănăstirea Xirochipiu, din Constantinopol, ulterior la Mănăstirea Dalmat, lăcaș de cult unde a fost stareț.
Fiind un mare apărător al credinței, Sfântul Ilarion cel Nou nu s-a ferit să îl certe pe împăratul Leon Armeanul pentru că nu cinstea icoanele. Pentru îndrăzneala sa, marele sfânt a plătit scump, acesta fiind chinuit. Ulterior, după moartea împăratului, Sfântul Ilarion cel Nou a fost exilat pe insula Afusiei.

După venirea la putere a împărătesei Teodora, Sfântul Ilarion cel Nou s-a întors la Mănăstirea Dalmat. Sfânta Împărăteasă Teodora a fost cea care a permis ca icoanele să fie din nou ținute în biserici. Sfântul Ilarion cel Nou a murit la vârsta de 70 de ani.