Mare sărbătoare la români. Duminica Floriilor 2022 – ce e bine să faci

Duminica Floriilor se sărbătorește în fiecare an cu fix o săptămână înainte de Sfintele sărbători Pascale.

Floriile sau Duminica Stâlpilor marchează Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim și este zi cu dezlegare la pește pentru credincioșii care au ținut post.

Pentru credincioșii ortodocși urmează o mare sărbătoare chiar înainte de Paște, în ultima duminică de dinaintea Învierii

Domnului. Anul acesta, Duminica Floriilor pică pe 17 aprilie, zi de mare însemnătate pentru creștinătate, care marchează

intrarea Mântuitorului în Ierusalim, călare pe un asin, întâmpinat cu ramuri de finic și măslin.

În fiecare an, cu o săptămână înainte de Paște, creștin-ortodocșii sărbătoresc Floriile, sau Intrarea Domnului în

Ierusalim. El a venit călare pe un asin și a fost întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni şi

aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”.

Este singura dată când Mântuitorul a permis să fie aclamat ca împărat.

Această duminică îi pregătește pe credincioși pentru Învierea Domnului. De asemenea, Floriile deschid săptamâna cea mai

importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post.

În aceste zile, la biserici se țin denii în fiecare seară, slujbe prin care „credincioşii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere”, așa cum spun preoții.

În Duminica Floriilor, cunoscută și ca Duminica Stâlpilor, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește. Este a doua și

ultima dezlegare la pește din timpul Postului Paștelui, cel mai lung și mai aspru post de peste an. Prima dezlegare la pește a fost de Buna Vestire, când Fecioara Maria a primit de la Arhanghelul Gavriil vestea că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Duminica Floriilor
De Florii sunt sărbătorite persoanele care poartă nume de flori, cum ar fi: Brândușa, Camelia, Floarea, Florina, Crina, Florentina, Bujor, Trandafir, Viorica, Romanița, Margareta, Lăcrămioara, Florentina și multe altele.

Începând cu seara din Duminica Floriilor, în biserici se săvârșesc slujbe speciale, numite denii care ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți.

De dimineață, în Duminica Floriilor, oamenii merg la biserică cu ramuri de salcie și flori pe care preotul le sfințește, apoi le iau acasă și le pun la icoane.