Mămicile pot alăpta legal în public!
Alăptatul în public a fost mereu un subiect controversat, care a provocat multe discuții. Există atât păreri pro, cât și contra când vine vorba despre această acțiune, însă autoritățile au decis: femeile pot alăpta în public liniștite, iar cei care le interzic asta vor fi aspru sancționați de către cei în măsură.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind alăptarea în spaţiile publice, informează Administraţia Prezidenţială.
Actul normativ prevede că interzicerea în orice mod a alăptării unui copil în spaţiul public sau evacuarea din spaţiul public a unei mame care alăptează un copil constituie contravenţie.
A fost promulgată legea alăptatului în spațiile publice
După mai multe discuții, s-a votat pentru legalizarea alăptatului în public. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind alăptarea în spaţiile publice. Astfel, mamele din România au dreptul să alăpteze în spațiul public și totul este absolut legal și normal. O pot face în parc, pe stradă, în mall-uri, iar în unele chiar sunt organizate și spații speciale pentru asta, pentru a le oferi mămicilor și celor mici confortul necesar.
Mai mult, orice intenție de a li se restrânge mamelor acest drept, fie prin interzicere, fie prin evacuare, se pedepsește cu amendă, conform legislației în vigoare. Amenzile nu sunt deloc mici, fiind menite să îi învețe minte pe cei care continuă să le deranjeze pe mame.
Contravenţiile prevăzute sunt amendă între 100 şi 500 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană fizică şi de la 1.000 de lei la 2.000 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Contravenții privind alăptatul public
Potrivit legii, constituie contravenţii:
evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil;
interzicerea, în orice mod, a alăptării în spaţiile publice a unui copil;
refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Ministerului Afacerilor Interne sau Poliţiei locale, după caz.