MAI vrea să lase fără acte milioane de români din țară și din străinătate

Românii vor fi amendați dacă sunt găsiți că nu locuiesc la adresa din buletin.

Ministerul Afacerilor Interne vrea să aducă schimbări în legislație cu privire la evidența populației, dar USR consideră

că proiectul de ordonanţă de urgenţă este „complet absurd şi atrage atenţia că noile prevederi vor afecta milioane de români, atât din ţară, cât şi din străinătate”.

„Invităm Ministerul de Interne în secolul XXI. E bine aici! Până şi reţelele internaţionale de hoţi ştiu că românii nu plâng după bani, dar te blestemă o viaţă dacă le furi buletinul, pentru că să-ţi faci unul nou e un coşmar birocratic. După ce USR şi eu am susţinut ideea că domiciliul trebuie eliminat din cartea de identitate, fără de care nu ai niciun drept, MAI vine cu un proiect de ordonanţă

complet absurd. Vor dovadă de la proprietar că locuieşti la adresa din buletin şi trimit Poliţia peste tine sau peste proprietar să verifice dacă stai acolo. Fără declaraţia Poliţiei nu primeşti cartea de identitate şi pot să ţi-o anuleze şi pe cea pe care o ai. Adresa în buletin nu are nici o valoare pentru nimeni, doar pentru minţile de miliţieni. Este genul de relicvă sovietică rămasă în UE în 2021. Trebuie scoasă cu totul adresa de acolo, avem CNP, statul poate da de noi. În loc să meargă în această direcţie, MAI insistă să dea cu caşcheta în zid”, a afirmat Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR.

Dacă Guvernul va adopta noua măsură, milioane de români vor rămâne fără cărți de identitate
„Ordonanţa pe care MAI o vrea adoptată de Guvernul Ciucă va afecta milioane de români plecaţi în străinătate şi care au încă domiciliul în ţară. O carte de identitate anulată le anulează dreptul de a vota sau de a se întoarce în România să-şi preschimbe documentele. Cum va intra în ţară un român care nu mai are carte de identitate valabilă? O carte de identitatea anulată în România le anulează dreptul la legalitate. Apoi, proiectul MAI afectează cetăţenii din două ţări, nu doar din România. În momentul actual, peste 450.000 de români basarabeni au cetăţenie română şi carte de identitate românească, iar dintre ei peste 250.000 se află în state UE. Dacă actele lor de identitate vor fi considerate nevalabile, ei se vor afla ilegal pe teritoriul UE”, a explicat şi deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor.

Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene amintește că a fost negociată suma de 200 de milioane de euro pentru 8,5 milioane de cărți de identitate.
„MAI a rămas însă cu gândul nu doar că nu şterge adresa fizică de pe hârtie, dar mai scoate şi pulanul de control. Invităm Ministerul de Interne în secolul XXI. Orice judecată ar fi sub caşchetă, nu ajută în niciun fel nici obiectivul PNRR de extindere a accesului la servicii sociale a persoanelor sărace şi vulnerabile. Terminaţi cu prostiile astea de secol trecut!”, mai spune Ghinea.