Lucian Duţă, fostul șef al Casei de Sănătate, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare pentru luare de mită

Lucian Duţă, fostul șef al Casei de Sănătate, a fost condamnat definitiv, luni 25 iulie, la 6 ani de închisoare pentru luare de mită. Lucian Duță s-a predat la poliție și urmează să fie dus la penitenciar.
„Având în vedere decizia instanţei, astăzi, 25 iulie 2022, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, de 6 ani, pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de luare de mită, emis pe numele unui bărbat de 52 de ani.
Cel în cauză s-a predat la Secţia 2 Poliţie, se află în custodia poliţiştilor, urmând a fi încarcerat”, au transmis polițiștii bucureșteni.
Lucian Duță, 6 ani de închisoare pentru 6,3 milioane euro mită
Medicul Lucian Duţă, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în guvernarea PDL, a fost condamnat definitiv luni de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani de închisoare cu executare.
Curtea de Apel București a menținut condamnarea pronunțată de Tribunalul București în noiembrie 2020.
Instanța a menținut și decizia tribunalului privind confiscarea sumei de 6.300.000 euro de la Lucian Duţă.
Cardul național de sănătate, motiv de îmbogățire pentru Lucian Duță
Lucian Duță a fost acuzat de DNA că ar fi primit mită de 6,3 milioane euro în schimbul acordării unui contract din bani publici către două firme de software, pentru implementarea cardului de sănătate.
În primă instanță, tribunalul București a dispus menţinerea sechestrului pe suma de 2.183.820 aflată în conturile din Elveţia ale societăţii Eurotrust Invest Inc. şi pe suma de 1.503.000 euro primită de Euroinvest Development SRL şi investită într-o construcţie şi teren de pe strada Jean Monnet din Bucureşti.
În plus, fusese instituit sechestru asigurător asupra tuturor bunurilor lui Duţă, prezente şi viitoare, în limita sumei de 2.294.187 euro (având în vedere că suma totală primită cu titlul de mită de inculpat a
fost de 6.300.000 de euro, iar în limita sumei de 4.005.813 euro au fost identificate sumele de bani şi bunurile imobile ce fac obiectul sechestrului).
Lucian Duță a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2018. DNA l-a acuzat pe Duţă de luare de
mită în formă continuată. Fostul şef al CNAS este acuzat că ar fi primit o mită de 6,3 milioane de euro cash sau direct în contul din Elveţia al unei firme off-shore.
DNA mai susţinea atunci că Lucian Duţă ar fi primit mită în legătură cu încheierea şi derularea unui act
adiţional la contractul pentru realizarea unui parteneriat pentru proiectarea, construirea şi operarea unui sistem informatic unic integrat al asigurărilor de sănătate din România.
De asemenea, el ar fi primit bani în legătură cu încheierea şi derularea unui acord-cadru de servicii ce
avea ca obiect furnizarea soluţiei informatice de implementare a Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate şi interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat.