Lovitura pentru Cătălin Denciu, medicul erou de la Piatra Neamț.

Medicul care a intrat cu mâinile goale în foc pentru a salva viața pacienților săi a primit o lovitură grea din partea autorităților.

Cătălin Denciu are în continuare nevoie de proceduri de recuperare, și cu toate astea va rămâne fără concediu medical.

Apropiații săi și nu doar ei nu înțeleg cum este posibil să primească asta în schimbul actului său eroic prin care i-a salvat pe alții și și-a pus propria viață în pericol.

Medicul Cătălin Denciu rămâne fără concediu medical
Se întâmplă asta din cauza unui vid legislativ. Ministerul Sănătății nu prevede, în legislație, un astfel de caz, în care un medic – erou, să poată primi concediu medical pe toată perioada în care are nevoie de recuperare. Este un caz special, Cătălin Denciu fiind omul care a intrat în foc, cu mâinile goale, pentru a-și salva pacienții de la moarte.

Vicepreședintele Colegiului Medicilor a făcut demersuri pentru ca Denciu să primească în continuare concediu medical. Valeria Herdea se arată revoltată de faptul că statul nu are grijă de medicul erou și că, potrivit legislației, începând cu data de 23 august 2021, Cătălin Denciu rămâne fără concediu medical.

Situația este gravă, cu atât mai mult cu cât medicul nu s-a refăcut complet și are în continuare nevoie de proceduri de recuperare.

Valeria Herdea a făcut tot ce a putut pentru ca situația să se schimbe, însă fără niciun rezultat până acum.

(…) Pentru a se găsi un punct special pentru acest om în această “minunată” lege. Pentru că nu este prevăzută o astfel de situaţie. Un om care nu a trecut printr-un accident de muncă, ci a sărit în foc ca să îşi ajute semenii, nu poate fi ajutat pentru că nu avem prevedere legală şi nu putem face nimic, a spus vicepreședinta Colegiului Medicilor.

“Cătălin Denciu are nevoie de susținerea tuturor”
Aceasta a explicat că medicul Cătălin Denciu are nevoie de susținerea tuturor și că Ministerul Sănătății trebuie să facă ceva în acest caz, să introducă un punct în prevederea legală și pentru astfel de situații speciale, care este posibil să mai fie și pe viitor.

Sistemul medical este la capătul unei birocraţii lungi, la capătul unei subfinanţări cronice de mai bine de 40-50 de ani şi astfel de situaţii vor mai fi, a mai spus medicul Herdea.

Este vorba despre ordonanța OUG 158 care vizează concediile medicale și normele de aplicare. Acolo ar trebui să mai fie introdus un punct și pentru astfel de situații. Medicul Cătălin Denciu și-a riscat viața intrând în flăcări pentru a slava pacienții care erau internați pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț.

Denciu a suferit arsuri grave și a fost transportat la un spital din Belgia. Pentru comportamentul său eroic, Cătălin Denciu a fost premiat de Organizația Mondială a Sănătății.