Laura Codruța Kovesi acuză lipsa de cooperare din partea autorităţilor

Laura Codruţa Kovesi, șefa noului Parchet European (EPPO), a acuzat lipsa de cooperare a autorităților slovene și a atras atenția că această atitudine subminează grav încrederea în funcționarea eficientă a sistemelor de control al fondurilor europene în Slovenia.

Kovesi a tras acest semnal de alarmă cu doar cinci zile înainte ca EPPO să-și înceapă efectiv acivitatea.

Slovenia este chiar țara care va prelua, de la 1 iulie, preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Kovesi, despre dificultățile apărute în activitatea Parchetului European din cauza autorităților slovene

„Lipsa evidentă de cooperare sinceră din partea autorităţilor slovene cu Parchetul European subminează grav încrederea în funcţionarea eficientă a sistemelor de gestiune şi control a fondurilor europene în Slovenia”, a transmis Laura Codruța Kovesi.

În aceeași zi, ministrul sloven al justiţiei, Ljiljana Kozlovic, a demisionat în semn de protest faţă de decizia guvernului condus de premierul conservator Janez Jansa de a anula procesul intern de alegere a celor doi procurori delegaţi ai Sloveniei în cadrul EPPO, informează Agerpres.

Guvernul sloven a pus la îndoială imparțialitatea celor doi procurori. Pe de altă parte, Opoziția susține că ei pur și simplu nu au fost pe placul premierului Jansa. Acesta tocmai a scăpat de o moțiune de cenzură în care a fost acuzat, printre altele, de autoritarism și de obstrucţionarea delegării procurorilor la Parchetul European.

Kovesi a precizat că EPPO își poate desfășura activitatea și fără procurorii sloveni, da „nu pot fi investigate eficient toate suspiciunile de fraudă fără procurori europeni delegaţi”.