Lasata Secului pentru Postul Craciunului 2021. Ce sa faci ca sa iti mearga bine tot anul viitor
Lasata Secului pentru Postul Craciunului – Postul Nasterii Domnului este tinut cu strictete de credinciosii in intreaga lume.
Pe 14 noiembrie, se lasa sec pentru Postul Craciunului – Postul Nasterii Domnului.
Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte. Acest post dureaza pana pe 24 decembrie inclusiv.
Postul Craciunului incepe pe data de 15 noiembrie si este unul destul de permisiv, astfel ca exista multe zile cu dezlegare la peste.
Cand sunt zile cu dezlegare la peste si vin
Prima zi de dezlegare la peste in Postul Craciunului 2021 este 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica.
Urmeaza 30 noiembrie, de sarbatoarea Sfantului Andrei, 6 decembrie de sarbatoarea Sfantului Nicolae, 13 decembrie de sarbatoarea Sfantului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi in care se mananca peste in postul Craciunului este 18 decembrie.
Tot in post, in zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin, iar in sambetele si duminicile, pana pe data de 20 decembrie inclusiv, se dezleaga la untdelemn, peste si vin. Daca in zilele de luni, miercuri si vineri Biserica Ortodoxa praznuieste vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, crestinii pot consuma untdelemn si vin; iar daca hramul bisericii sau vreo sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie, atunci se face dezlegarea si la peste.
In zilele de marti si joi, credinciosii pot consuma peste, vin sau untdelemn. In ziua de Ajun se mananca abia seara si doar grau fiert indulcit cu miere, covrig, turte din faina si poame, deoarece cu seminte a ajunat si Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au prevestit si asteptat Nasterea Mantuitorului. De Craciun, indiferent de ziua in care cade, se mananca de dulce.
Traditii si obiceiuri
Ziua de lasata secului vine cu multe traditii, obiceiuri si superstitii din popor. Din batrani se spune ca este bine ca acestea sa fie tinute cu sfintenie pentru a avea noroc tot anul care vine.
“ASEAZA MASA CATRE RASARIT
Orice masa, fie ca este vorba de cea de pranz ori de cina, se aseaza cu fata catre rasarit. Taljerele (farfuriile) si tacamurile trebuie orientate spre rasarit pentru sporirea norocului.
Este bine sa ai pe masa o icoana, deoarece aceasta randuiala are un aspect sacru.
PUNE O FATA DE MASA ALBA
Albul semnifica puritatea si ne pregateste de venirea pe lume a Pruncului Sfant. Fata de masa alba se pune la fiecare masa importanta, cand familia se strange impreuna. In mijlocul mesei se pune paine si sare, spune traditia.