La multi ani pe 15 august. Se spune sau nu? Sfanta Maria 2020

La multi ani pe 15 august. În fiecare an, la mijlocul lunii august, crestin-ortodocsii de pretutindeni iau parte la Sfânta Liturghie oficiată de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.

În popor i se mai spune Sfânta Marie Mare sau Sântămăria Mare.

Având în vedere că vorbim despre adormire, adică moarte, şi se cântă Prohodul, care este slujba de înmormântare de la ortodocşi, exista dilema dacă se spune sau nu LA MULŢI ANI cu ocazia acestei zile. În Moldova, spre exemplu, nu se spune, dar în Muntenia, da. Părerile sunt împărţite şi în rândul preoţilor şi teologilor de la noi din ţară. Concluzia este că fiecare are o altă părere.

Ce spun marii teologi despre mesajele de pe 15 august
Părintele Emil Jurcan, de la Alba-Iulia:

“Este o sărbătoare a bucuriei, pentru că prăznuim mutarea ei în sânul Tatălui Ceresc, împreună cu Fiul ei, Domnul Iisus Hristos”. Cu alte cuvinte, ziua de 15 august nu trebuie să fie tristă, ci să fie una de sărbătoare. Se celebrează înălţarea la cer a Maicii Domnului. Aşadar, nu ar fi o problemă să spunem LA MULŢI ANI celor care poartă numele Maria şi derivate ale acestuia.”

Părintele Dumitru Stăniloae, unul dintre cei mai importanţi părinţi din ortodoxia românească, spunea despre praznicul Adormirii Maicii Domnului următoarele lucruri:

„În Maica Domnului avem în cer o inimă de mama, inima care s-a topit cel mai mult pentru Fiul ei şi a bătut şi bate ea însăşi la inima Lui pentru cauza Lui, care e mântuirea noastră, căci mântuirea nu e o chestiune de justiţie, ci de iubire între Dumnezeu şi oameni”.

Se spune la multi ani pe 15 august sau nu?
Părintele Mihai-Andrei Aldea, de la Mănăstirea Petru-Voda, din judeţul Neamţ, este la fel de îngăduitor şi precizează: