La ce să fii atent când cumperi brânză din piață sau din supermarket

La ce să fii atent când cumperi brânză şi cum depistezi telemeaua falsă.

Află ce sortimente de brânză sunt indicate la dietă.
La ce să fii atent când cumperi brânză? Iată o întrebare pe care mulţi dintre noi ne-o punem când ne aflăm în faţa raftului din supermarket.

Nu ştiu voi, dar eu sunt mare amatoare de brânzeturi, fie că e vorba despre caşcaval, brânză de burduf, urdă, telemea sau tot felul de sortimente de brânză cu mucegai. E adevărat, brânzeturile îngraşă, mai ales dacă le consumăm în exces.

Dar sunt esenţiale pentru sănătatea noastră, mai ales a copiilor, pentru că sunt o sursă excelentă de proteine, vitamine şi calciu, care nu trebuie să lipsească din alimentaţia celor mici.

O menţiune trebuie neapărat făcută la acest capitol: în cazul copiilor, cele mai sănătoase sortimente de brânză sunt cele uşoare, proaspete, cum ar fi brânza de vaci, telemeaua de capră sau urda.

Nicidecum brânza topită (care, apropo, este contraindicată şi persoanelor care suferă de osteoporoză, deoarece abundă în fosfor, un mineral care împiedică fixarea calciului în oase), caşcavalul gras (în 100 de grame de caşcaval se regăsesc nu mai puţin de 450 de calorii) sau brânza cu mucegai ori cea de burduf, foarte sărată (contraindicată şi persoanelor hipertensive).

Aspecte de care să ţii cont când cumperi brânză
Dacă plănuieşti să cumperi brânză din piaţă ori de la târgurile cu produse tradiţionale, neapărat alege sursele certificate, unde ai siguranţa că produsele au fost preparate şi depozitate în condiţii de igienă corespunzătoare.

Apoi, fii atent la aspectul şi mirosul sortimentului de brânză pe care ai pus ochii. Ca regulă generală, brânzeturile moi, cum ar fi brânza proaspătă de vaci, caşul sau urda, se alterează mai uşor şi „prind” o peliculă, iar mirosul este asemănător amoniacului.

Desigur, un aspect esenţial de care să ţii cont când cumperi brânză este termenul de valabilitate. Însă acesta poate fi orientativ, mai ales în cazul sortimentelor de brânză comercializate la vrac, tăiate cine ştie când. În acest caz, este indicat să întrebi comerciantul care este data de producţie, termenul de valabilitate, dar şi când a fost tăiată ultima dată bucata de brânză.

Nu în ultimul rând, citeşte eticheta şi vezi ţara/oraşul producătorului. Este de preferat să alegi sortimente de brânză produse local. De asemenea, acest indiciu îţi arată că produsul este proaspăt şi (probabil) nu a fost necesară adăugarea de aditivi sau conservanţi care să crească termenul de valabilitate pentru a ajunge în siguranţă pe rafturile magazinelor după lungi distanţe parcurse (şi unde vor mai zăbovi o perioadă, până vor fi cumpărate).

Să nu uităm de un alt aspect: igiena! Priveşte cu atenţie galantarele, vezi dacă sunt curate şi funcţionale, ţine cont de aspectul comerciantului (dacă are capul acoperit, dacă poartă mănuşi şi mască de protecţie, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus).

Cum depistezi telemeaua falsă
Din păcate, nu toţi producătorii respectă reţetele tradiţionale şi preferă să înlocuiască ingrediente clasice din compoziţia brânzeturilor pentru a-şi creşte profiturile.

Telemeaua este un tip de brânză adesea falsificat, cu un conţinut foarte mare de sare. De altfel, studii independente realizate în ultimii ani au constatat că aproape jumătate din brânzeturile de pe piaţă sunt falsificate.